1 av 2
- Foto: TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
2 av 2
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. - Foto: TT

Sverigedemokraten: Lärare ska prata neutralt om kommunism och nazism

Lärare som inte är neutrala i sin undervisning borde förlora sin legitimation menar Sverigedemokraterna.


Lärare brukar sällan avslöja vilket parti de själva röstar på. De flesta håller det för sig själva, och pratar om riksdagens olika partier på ett neutralt sätt.

Men så är det inte alltid, det menar Sverigedemokraternas Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist. Därför föreslår de i en motion i riksdagen att det ska vara ett krav på att lärare är partipolitisk neutrala i sin undervisning.

– Man måste som lärare kunna förhålla sig neutralt. Man måste kunna redovisa alla partier utan att lägga in politiska åsikter, säger Jakobsson till Nyheter24.

Därför vill SD att läroplanen skrivs om så att det står att lärare ska vara politiskt neutrala.

När Nyheter24 frågar Jakobsson om det även borde gälla ideologier, som nazism och kommunism eller andra ideologier, svarar han att neutraliteten borde gälla allt.

Tycker du att till exempel nazism och liberalism borde hanteras likvärdigt av en lärare?

– Man ska kritiskt granska alla ideologiska idéer, sedan får eleverna grunda sina egna åsikter. Det viktigaste är att läraren inte lägger in sin personliga åsikt, svarar Jakobsson.

Han tycker att det viktigaste är att lärare inte talar emot ett politiskt parti, men anser att neutraliteten ska gälla hela undervisningen.

Ska till exempel kommunismen granskas helt okritiskt?

– Läraren ska framföra precis vad som hänt i världshistorien utan att framställa personliga åsikter.

Ska man alltså tala om alla ideologier neutralt?

– De ska redovisas så får eleven själv grunda sin åsikt. Jag tror att dagens ungdom är så pass upplysta så de snabbt kan komma fram till vad de har för åsikt. Men det är inte upp till mig att bestämma vad de ska ha för åsikt.

I motionen skriver Jakobsson och Stenkvist att den lärare som inte är partipolitiskt neutral borde få en varning. Om läraren sedan upprepar beteendet borde den förlora sin legitimation som lärare.

– Det är precis som i alla andra saker. Om du i dagsläget bryter mot läroplanen eller skollagen får du en varning. Skulle man återupprepa det leder det till en skriftlig varning som sedan kan rendera i uppsägning. Alla elever måste vara skyddade från lärare både fysiskt och psykiskt, säger Jakobsson till Nyheter24.

I skolverkets läroplan står det så här:

"Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjligheter till sådana. Undervisningen ska vara saklig och allsidig. Alla föräldrar ska med samma förtroende kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen."

Läs mer om Sverigedemokraterna på Nyheter24.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Sverigedemokraten?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.