Tisdag 7 Dec
Stockholm

Här är allt du behöver veta om läslovet

Nu är det snart lov!
1 av 2
Nu är det snart lov!. Foto: TT
Gustav Fridolin förklarar hela grejen.
2 av 2
Gustav Fridolin förklarar hela grejen. Foto: TT

Vecka 44 är det dags för alla elever i Sverige att ta läslov. Men vad betyder det egentligen? Nyheter24 reder ut allting.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vecka 44, alltså nästa vecka, är det dags för höstloveller "läslov" som det nu ska heta. Men vad kommer det egentligen innebära? Kommer du tvingas läsa böcker? Kommer någon räkna hur många sidor du läst?

Nej, inte direkt. Däremot kommer det att anordnas massa events runt om i landet, och man kommer att uppmärksamma läsning och läsförståelse i olika medier.

En av hjärnorna bakom satsningen är utbildningsminister Gustav Fridolin. Fridolin menar att satsningen kommer igång ordentligt först nästa år, men namnbytet handlar om att barn och ungdomar ska få fler tillfällen att läsa när de är lediga.

– Vi vet att läsförståelsen är grundläggande för all inlärning. Upp mot 70 procent av elevers problem med inlärning är kopplade till läsförståelsen, enligt resultaten på Pisa-proven. Att kunna läsa är så otroligt viktigt för att kunna lära sig andra saker, säger Gustav Fridolin till Nyheter24.

Vad ska man göra om man tycker det är jobbigt att läsa då?

– Om man vet att man borde läsa mer, men tycker det känns tufft kan man gå till biblioteket och prata med bibliotekarien. Då kan man få hjälp att hitta en bok som passar ens intressen och som man tycker är spännande. Då börjar man staka sig igenom boken, och mot slutet av boken kanske man inte stakar längre, säger Fridolin.

Vad tycker du det borde heta?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela