De svenska politikerna har en hel del att säga om valresultatet.
1 av 4
De svenska politikerna har en hel del att säga om valresultatet. - Foto: TT
"Donald Trump har alla förutsättningar att bli en usel president för USA och en farlig president för världen." säger Sjöstedt.
2 av 4
"Donald Trump har alla förutsättningar att bli en usel president för USA och en farlig president för världen." säger Sjöstedt. - Foto: TT BILD
"Man får hoppa att han lägger allt det han lovade åt sidan och fortsätter med en mer traditionell Amerikans utrikespolitik." säger Björklund.
3 av 4
"Man får hoppa att han lägger allt det han lovade åt sidan och fortsätter med en mer traditionell Amerikans utrikespolitik." säger Björklund. - Foto: TT
"Nu, mer än någonsin, behövs röster för fred, jämställdhet och miljö. Sverige är en sådan röst, och vår roll kommer bli ännu viktigare." skriver MP-språkrören i ett uttalande.
4 av 4
"Nu, mer än någonsin, behövs röster för fred, jämställdhet och miljö. Sverige är en sådan röst, och vår roll kommer bli ännu viktigare." skriver MP-språkrören i ett uttalande. - Foto: TT

Trump blir president – så här reagerade de svenska politikerna

Partiledarna i Sverige hade en hel del att säga om valresultatet i USA.


Under onsdagen blev det klart att Donald Trump blir USA:s nästa president. Han höll sitt segertal och motkandidaten Hillary Clinton bekände sig besegrad i ett tacktal.

Det här har skapat många reaktioner, svenska kändisar som Soran Ismail och Zara Larsson har sagt sitt. Samtidigt har så klart våra svenska politiker haft fullt upp med att kommentera valresultatet.

Så här säger partiledarna för Sveriges riksdagspartier:

Stefan Löfven, Socialdemokraterna:

Statsministern höll en låg profil i sitt uttalande.

– Det här är ett valresultat som många känner oro inför, men som vi har förberett oss på, sa Löfven.

Läs mer om det här.

stefan löfven donald trump

Anna Kinberg Batra, Moderaterna:

– Det är en osäker värld, att vara arg och missnöjd då det är en sak, men det som behövs är ledarskap framåt för att till exempel se till att ha så bra relationer som möjligt mellan USA, Sverige och Europa. Världen blir ju varken tryggare eller jobben fler av att man bara hatar varandra, tvärtom, sa Anna Kinberg Batra när hon gästade TV4:s valvaka.

Se mer här:

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna:

– Det här är ju ett rejält slag mot etablissemanget, det liberala etablissemanget inom den politiska eliten, inom medierna och inom kultursfären. Vi har ju sett det i Europa också, inte minst under Brexitomröstningen. Det här är något som sker runt om i världen just nu. En politisk polarisering. På gott och ont, sa Jimmie Åkesson i SVT.

Men han var inte helt nöjd med Donald Trump som president, läs mer här.


Isabella Lövin och Gustav Fridolin, Miljöpartiet:

"Många människor också i USA känner nu oro, presidentvalet lämnar landet delat. Det har varit en polariserad valkampanj med ett debattklimat som byggt på människors rädslor. Nu har alla amerikanska politiker ett viktigt ansvar att lugna ned det politiska samtalet och läka landet. Ingen kan idag med säkerhet säga vilken politik Trump kommer att föra när han väl blir president, men det han sagt om både säkerhetspolitik, frihandel, mänskliga rättigheter och klimatpolitik oroar.

Nu, mer än någonsin, behövs röster för fred, jämställdhet och miljö. Sverige är en sådan röst, och vår roll kommer bli ännu viktigare." skriver språkrören på Miljöpartiets Facebooksida.

MP har också gjort sin egen variant på Trumps valslogan "Make America great again".

Annie Lööf, Centerpartiet:

– Som kvinna blir jag förfärad över hans sexism, som liberal blir jag förfärad över hans rasism och som mamma blir jag förfärad över han har behandlat andra människor, sa Annie Lööf när hon kommenterade valet i SVT.

Se ett klipp här:


Jan Björklund, Liberalerna:

– Man får hoppa att han lägger allt det han lovade åt sidan och fortsätter med en mer traditionell Amerikans utrikespolitik, säger Björklund i TV4.

L-ledaren vill gärna att Sverige går med i Nato, men han tror att Donald Trump kan vara ett problem för Nato.

– Det mest bekymmersamma ur ett Europeiskt perspektiv, det är om han ska lägga om politiken. Han har uttalat sig väldigt kritiskt och skeptiskt om hela Nato-samarbetet. Han har sagt att "Ska vi verkligen försvara Estland?" som är medlem i Nato, och det är ju det som är själva kärnan i Nato. Om USA:s president skulle sända såna signaler upplöses grunderna i Nato och den enda som skulle tjäna på detta är Putin och Ryssland.

Se Björklund i TV4 här:


Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet:

Partiledaren för Vänsterpartiet hade också en del att säga om Nato efter att Trump valts, läs om det här.

– Donald Trump har alla förutsättningar att bli en usel president för USA och en farlig president för världen. Hans kampanj har präglats av hets mot migranter och muslimer, av kvinnohat och påhopp. Han vill att USA ska lämna det globala samarbetet i klimatfrågan och hans utrikespolitik riskerar att bli nyckfull och farlig, säger Sjöstedt i ett uttalande på partiets Facebooksida.

sjostedt

Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna:

– Vi vaknar upp till en mer orolig omvärld i dag än vad vi hade i går. Vi visste redan i går att det här inte var ett otänkbart utfall, även om det inte var önskvärt, sa Ebba Busch Thor i SVT.

– Det här kommer att påverka jobbmöjligheterna i USA – och i Sverige – negativt och det kommer innebära att vi får ett försvårat säkerhetspolitiskt läge i världen men också runt Östersjön.

ebba busch thor

Donald kommer minst sagt ha förutsättningar för att förstöra världen, här är fem olika sätt han kan göra det på. Förresten, du har väl hört att det faktiskt var Hillary Clinton som fick flest röster?

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att Donald Trump blir en bra president?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.