Fredag 30 Jul
Stockholm

Löfven sågar populistisk politik: "Det är inte sanningen"

Stefan Löfven sätter ner foten.
1 av 4
Stefan Löfven sätter ner foten. Foto: TT
Han menar att den populistiska världsbilden inte är sanning.
2 av 4
Han menar att den populistiska världsbilden inte är sanning. Foto: TT
Donald Trump valdes till USA:s president förra veckan.
3 av 4
Donald Trump valdes till USA:s president förra veckan. Foto: TT
Stefan Löfven.
4 av 4
Stefan Löfven. Foto: TT

Stefan Löfven tycker att man ska ta människors oro på allvar – men han tycker inte lösningen finns hos högerpopulister.

Kommentera (38)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter Donald Trumps framgångar i det amerikanska valet förra veckan har många undrat om något liknande skulle kunna hända i Sverige, och hur man ska se på att populistiska rörelser växer runt om i världen.

Och en som är orolig är Sveriges statsminister Stefan Löfven.

– Det finns en extremism och en populism som säger att nästan allt som är besvärligt i samhället beror på dem som kommit hit. Det är inte sanningen utan är ett populistiskt uttryck och det kan vi inte acceptera, säger Löfven i en intervju med Dagens Nyheter.

Tidigare har Stefan Löfven varit mycket hård mot Sverigedemokraterna, och kallat dem för ett rasistiskt parti med nazistiska rötter.

Stefan Löfven.

I intervjun pratar Löfven mycket om flyktingkrisen, och de utmaningar Sverige har ställts inför det senaste året. För ungefär ett år sedan gick regeringen från att ha väldigt generös flyktingpolitik till att införa gränskontroller och hårdare regler för nyanlända.

– Vi gjorde en förändring så att vi skulle kunna ha kontroll. Vi ska kunna säga till svenska folket att vi har tagit emot människor men skolan ska fungera och socialtjänsten ska fungera, säger Löfven till DN.

”Kroka arm”

I intervjun talar Löfven också mycket om att folk upplever att samhället är på väg åt fel håll, och att regeringen måste göra något åt det.

– Men det går inte med en enkel lösning och det går inte på en kafferast. Vi måste samla oss som samhälle, vi måste kroka arm och samarbeta, säger Stefan Löfven till DN.

Det går bra för Sverigedemokraterna i opinionen just nu. I veckan kom en ny undersökning som visar att SD nu är nästan lika stora som Moderaterna – läs mer om det här.

Visste du att Jimmie Åkesson snart släpper ny bok? Här kan du tjuvläsa första sidorna!

Kan du tänka dig rösta på Socialdemokraterna?
Tack för din röst!
Kommentera (38)
Kopiera länk
Dela