Jimmie Åkesson vill fälla regeringen.
1 av 3
Jimmie Åkesson vill fälla regeringen. - Foto: TT
SD-ledaren uppmanar de partierna i Alliansen att rösta på Moderaternas budget tillsammans med honom och hans parti.
2 av 3
SD-ledaren uppmanar de partierna i Alliansen att rösta på Moderaternas budget tillsammans med honom och hans parti. - Foto: TT
Då faller regeringen – men Allianspartierna väntas släppa fram deras budget.
3 av 3
Då faller regeringen – men Allianspartierna väntas släppa fram deras budget. - Foto: TT

Sverigedemokraterna vill sänka Stefan Löfven – här är planen

Jimmie Åkesson uppmanar partierna i Alliansen att hjälpa honom fälla Miljöpartiets och Socialdemokraternas regering.


Idag, onsdag, avgörs om den rödgröna regeringen får igenom sin budget. Nyheter24 har tidigare skrivit om den och hur mycket av svenskarnas pengar som ska gå till till exempel polisen och till Kungen.

Förra året ville Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson fälla regeringens budget genom att rösta på Moderaternas. Det gick ju så där, men SD ger inte upp.

Även denna gång uppmanar Åkesson Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna att rösta på M:s budget tillsammans med SD:arna, skriver Expressen.

Om Alliansen och SD går ihop kan de fälla regeringens budget.

– Vi kommer göra som vi har gjort de senaste voteringarna. När vår budgetmotion faller kommer vi att rösta på Moderaternas budgetmotion. Vi kommer att uppmana de övriga allianspartierna att göra detsamma. Vilket i så fall skulle innebära att regeringen faller, säger Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen, till Expressen.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé menar att man söker stöd hos svenska folket för Alliansens politik.

– VI lägger fram vår budget, och vi röstar på den. Sverigedemokraterna får rösta precis som de vill i Sveriges riksdag, men de kommer inte hitta bidragshöjningar som de själva kämpar för i Moderaternas budget, säger Tobé till Nyheter24.

Vad skulle hända om Allianspartierna och SD gick ihop och röstade på Moderaternas budget? Jo, regeringens budget skulle fall.

Kommer det hända då? Med största möjliga sannolikhet – nej.

C, L och KD väntas lägga ner sina röster för att släppa fram regeringens budget.

Jimmie Åkesson ser ändå rätt ljust på framtiden för sitt parti, nyligen sa han så här om SD:s möjlighet att bli största parti i nästa val. I en opinionsundersökning genomförd under höstan var SD faktiskt nästan lika stora som Moderaterna.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du att SD fäller regeringens budget?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.