Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nytt bakslag för regeringens kvoteringsplaner – stoppas i viktiga frågan

- 18/01/2017, 15:07 -
1 av 2

TT

2 av 2

Riksdagen

Nyligen gick regeringen ut och sa att de inte skulle lägga förslag i riksdagen om kvotering. Men idag kom ett nytt fiasko.

Det blir ingen kvotering till bolagsstyrelser. Det står klart sedan regeringen nyligen gått ut och meddelat att man inte kommer driva frågan vidare, eftersom man inte har stöd i riksdagen.

Men nu kommer ännu ett bakslag för regeringen, när riksdagen tar ställning mot ett förslag som flera tongivande socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister lämnade in i höstas.

Det innebär mer eller mindre att förslaget inte kommer att gå igenom. En av dem som tar ställning mot är Robert Hannah, som sitter i civilutskottet för Liberalerna. Han menar att det är ett stort bakslag för regeringen.

– Det jag slås av är att man är fullt medvetna att det inte finns majoritet i riksdagen för deras linje och ändå aviserar man en proposition. Och sen fegar man ut när utskottet hanterar motioner i vanlig ordning. Det är udda faktiskt, säger Robert Hannah till Nyheter24.

Han menar också att man gör stora framsteg inom jämställdhetsområdet, och att kvotering är fel väg att gå.

– Lagstiftningen är onödig och ett spel för gallerierna från de rödgröna, säger Hannah.

Och Socialdemokraternas Hillevi Larsson, som är en av dem som drivit frågan, är besviken över att det inte blir någon kvotering.

– Ja, det är ett bakslag. Trycket behöver finnas kvar mot bolagen för att de ska få en jämnare könsfördelning, säger Larsson till Nyheter24.

Hillevi Larsson (S) och Robert Hannah (L) är inte överens.

Det är inte första gången det här händer. Är det dags att byta strategi?

– Vi behöver majoritet i riksdagen, hoppas det blir så efter nästa val. I de frågor där Sverigedemokraterna är överens med de borgerliga partierna förlorar vi. Men regeringen ska lyfta våra hjärtefrågor, även om vi förlorar ibland. Det är viktigt för medborgarna att se de stora skiljelinjerna i svensk politik, säger Larsson till Nyheter24.

Några som har det riktigt jobbigt just nu är Miljöpartiet, som tappat väldigt många medlemmar – läs mer om det här.

Tycker du kvotering är bra?