Måndag 26 Jul
Stockholm

10 SD-toppar som haft problem med rättvisan – här är hela listan

Detta är riksdagsledamöterna som haft problem med lagen tidigare.
1 av 12
Detta är riksdagsledamöterna som haft problem med lagen tidigare. Foto: TT
Sara-Lena Bjälkö
2 av 12
Sara-Lena Bjälkö. Foto: TT
Kent Ekeroth
3 av 12
Kent Ekeroth. Foto: TT
Linus Bylund
4 av 12
Linus Bylund. Foto: TT
Roger Hedlund
5 av 12
Roger Hedlund. Foto: TT
Anders Forsberg
6 av 12
Anders Forsberg. Foto: TT
Carina Herrstedt
7 av 12
Carina Herrstedt. Foto: TT
Martin Kinnunen
8 av 12
Martin Kinnunen. Foto:
Markus Wiechel
9 av 12
Markus Wiechel. Foto:
Adam Marttinen
10 av 12
Adam Marttinen. Foto: Riksdagen
Runar Filper
11 av 12
Runar Filper. Foto: Riksdagen
Nina Kain
12 av 12
Nina Kain. Foto: Riksdagen

Detta är de politiker från Sverigedemokraterna som någon gång hamnat på kant med lagen.

Kommentera (170)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På kort tid har både Kent Ekeroth och Anders Forsberg dömts för brott – men de är inte ensamma direkt. Nyheter24 har listat de riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna som hamnat i trubbel innan – och faktum är att över en femtedel av partiets riksdagsledamöter haft problem med rättvisan.

Sara-Lena Bjälkö – hetskörning

Bjälkö åtalades år 2014 för hastighetsöverträdelse och brott mot trafikförordningen, enligt Svenska Dagbladet. Hon anklagades för att ha kört minst 142 kilometer i timmen och inte anpassat avståndet till andra fordon. För detta dömdes hon till penningböter på 3 800 kronor, rapporterade Hallands Nyheter.


Linus Bylund – våld mot tjänsteman

Bylund dömdes år 2002 till villkorlig dom för våld mot tjänsteman efter att ha "fattat ett smärtsamt grepp" om en polismans tumme i juli år 1997, rapporterade Aftonbladet för några år sen. Bylund hävdade att han saknade uppsåt, men domen fastställdes av hovrätten och han fick betala 1 500 kronor i skadestånd.

Kent Ekeroth – åtalad för ringa misshandel

Den 28 juni 2017 dömdes Kent Ekeroth till böter för ringa misshandel. Misshandeln skedde i november utanför en creddig krog vid Stureplan i Stockholm. Ekeroth dömdes till 38 400 kronor i böter, men friades senare av hovrätten. 


Runar Filper – misshandel, stöld och narkotikabrott

Filper har dömts 13 gånger för brott gjorda på 1980-talet och avtjänat flera fängelsestraff, bland annat för misshandel, stöld och narkotikabrott, vilket Aftonbladet skrivit om.


Riksdagen

Roger Hedlund – häleri, stöld och olovlig körning

Hedlund är dömd för häleri, stöld och olovlig körning i slutet av 1990-talet. Han dömdes även för två fall av misshandel i Gävle tingsrätt 2001 tillsammans med Robert Larsson, dåvarande lokala ledaren för nazistiska Nationalsocialistisk front och grundaren av Sniper Records, enligt Aftonbladet.


TT

Carina Herrstedt – förtal

Carina Herrstedt har vid tre tillfällen dömts för förtal, vilket både DN och Helsingborgs Dagblad rapporterat om. 2008 och 2009 dömdes hon för förtal mot Fredrik Jönsson, aktiv ungkommunist, bland annat för att ha ansetts utmåla honom som brottsling och sabotör. 2010 dömdes hon för samma sak mot Jönssons far, Jan Jönsson, då hon påstått att han sagt vissa saker och dömdes till 5 000 kronor i skadestånd.


TT

Nina Kain – vägrade betala fakturor

Riksdagsledamoten Nina Kain från Malmö vägrade betala sina räkningar för sitt telefonabonnemang, skriver 24Malmö. Först hamnade ärendet hos Kronofogden där Kain bestred Kronofogdens krav och i och med det gick det hela vidare till tingsrätten. Hon fick sammanlagt betala 5 500 kronor till sin operatör, Telia.


Riksdagen

Martin Kinnunen – dömd för bokföringsbrott

Riksdagsmannen Martin Kinnunen dömdes år 2016 för bokföringsbrott av hovrätten, vilket SVT, DN och Expressen skrivit om. Påföljden blev villkorlig dom och 84 000 kronor i böter. Han friades i tingsrätten om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Den slutgiltiga domen blev bokföringsbrott av normalgraden och 150 dagsböter.


TT

Adam Marttinen – omhändertagen av polis för fylleri

Marttinen omhändertogs i januari år 2012 efter att väktare på en krog i Eskilstuna kallat på polis. Anledningen var att Marttinen var alldeles för full, vilket Nyheter24 tidigare skrivit om. Marttinen ska också gått fram till en person med invandrarbakgrund och sagt “fast jag är rasist gillar jag dig”.


Riksdagen

Markus Wiechel – dömd för förtal

2011 dömdes Wiechel till 5 000 kronor i böter efter att ha förtalat en politisk motståndare på sin blogg, som Expressen skrivit om.


TT

Vill du se hur brottsliga de andra partierna är jämfört med Sverigedemokraterna? Det kan du läsa om här!

Tycker du att politikerna ska sitta kvar i riksdagen?
Tack för din röst!
Kommentera (170)
Kopiera länk
Dela