Trött på Stefan Löfven? Så kan han tvingas avgå

- 25/03/2017, 09:53
1 av 4

TT/Pixabay

2 av 4

TT

3 av 4

TT

4 av 4

TT

Det finns många sätt att avsätta en statsminister – en av dem kan ske mycket snart.

Är du en av dem som inte är så speciellt förtjust i Stefan Löfven? Tycker du kanske att någon annan skulle funka mycket bättre på posten som statsminister?? Det finns faktiskt några sätt att avsätta en statsminister:

1. Genom val

Det absolut vanligaste och kanske mest effektiva sättet om man vill avsätta en statsminister – att gå och rösta.

Efter ett riksdagsval är det den partiledare som anses ha störst möjlighet att bilda regering som få uppdraget av talmannen att fixa detta. Så om du inte gillar Löfven, rösta på någon annan.

2. Misstroendeförklaring

För den som är lite mer stressad, och inte orkar vänta till nästa val kan man göra en misstroendeomröstning. Det är en slags demokratisk nödbroms där riksdagen kan rösta bort statsministern eller någon annan minister precis när som helst.

Sju gånger i svensk historia har misstroendeomröstningar genomförts i riksdagen – dock har ingen tvingats avgå på grund av en misstroendeomröstning.

3. Fälls i riksdagen

Om statsministern upplever att han inte kan styra landet kan han välja att avgå. Till exempel om det är omöjligt att få igenom regeringens ekonomiska politik i riksdagen – något kan hända redan i höst om Alliansen skulle vilja fälla regeringens budget tillsammans med Sverigedemokraterna.

Alliansen och Åkesson kan fälla Löfven.

Nyligen ordnade vi en omröstning om vilken partiledare läsarna tycker minst om – läs om resultatet här.

Vill du att Löfven avgår?