​Så många får socialbidrag i Sverige - kostar miljarder kronor

- 03/05/2017, 16:15

TT

Miljarder i bistånd till bidragstagare. Men politiker på båda sidor vill skärpa reglerna.

Just nu pratas det mycket om socialbidrag, eller ”försörjningsstöd” som det egentligen heter. Men hur många är det som tar ut socialbidrag i Sverige?

Under 2015 betalades det ut drygt 10,6 miljarder kronor i ekonomisk bistånd till drygt 415 500 biståndsmottagare. Drygt 93 procent av det går till socialbidrag, enligt uppgifter från Socialstyrelsen.

Stödet finns för att skydda den som har tillfälliga ekonomiska problem. Bidraget ska bland annat täcka kostnader för boende, el, hemförsäkring, livsmedel, kläder och telefon.

Med hjälp av en individuell prövning bestämmer kommunernas socialtjänst hur mycket pengar och vem som ska få socialbidrag.

Nu skärps reglerna kraftigt

Både Moderaterna och Socialdemokraterna vill skärpa reglerna kring försörjningsstöd.

Moderaterna vill kraftigt skärpa reglerna för försörjningsstöd- genom att ställa tuffare krav på bidragstagare och socialtjänstlagen.

Anna Kinberg Batra och ekonomiska talesperson Ulf Kristersson presenterade på onsdagen i riksdagen Moderaternas vårbudget för 2017.

– Mitt viktigaste vallöfte är att hela Sverige ska jobba, sa Anna Kinberg Batra under pressträffen.

Regeringen är nästan inne på nästan spår, att den som kan arbeta ska arbeta.

– Vi har nu ändrat reglerna så att den som får ekonomiskt bistånd i form av försörjningsstöd också ska söka jobb och aktivt delta i arbetsmarknadsinsatser, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till Nyheter24.

Centerpartiet vill lägga ner Arbetsförmedlingen – läs mer om det här!

Ska det vara svårt att få socialbidrag?