Onsdag 18 Maj
Stockholm

Oväntade beskedet: Andersson beredd att dumpa Vänsterpartiet

1 av 3
2 av 3
3 av 3

I en intervju med Nyheter24 berättar finansminister Magdalena Andersson att samarbetet med Vänsterpartiet snart kan vara ett minne blott.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vänsterpartiet och regeringen har haft ett budgetsamarbete sedan valet 2014, och flera gånger har Vänsterpartiet fått igenom reformer och lyckats påverka regeringens budget.

Men nu kan det samarbetet snart vara ett minne blott. I en exklusiv intervju med Nyheter24 berättar finansminister Magdalena Andersson att hon kan tänka sig att istället förhandla med Liberalerna och Centerpartiet.

– Sverige skulle må bättre av att vi kunde samarbeta över blockgränserna, där vi socialdemokrater och Miljöpartiet skulle kunna samarbeta med Liberalerna och Centerpartiet efter nästa val, säger Magdalena Andersson till Nyheter24.

Magdalena Andersson menar att en sådan lösning skulle skapa en “stabilitet i politiken”. Dock menar hon att Socialdemokraterna skulle vara villiga att tumma på delar av sin politik för att ett sådant samarbete skulle vara möjligt.

– Ja, så är det naturligtvis. Ska man samarbeta över blockgränserna kan man inte få igenom allt det man vill.

Magdalena Andersson vill samarbeta med C och L.

Och Magdalena Andersson menar också att man är beredda att dumpa Vänsterpartiet för att möjliggöra ett samarbete med C och L.

– Det är inte uppenbart att Vänsterpartiet skulle vara med om man skulle samarbeta på det sättet, det får framtiden utvisa. Det skulle vara möjligt med ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna eller Centerpartiet, men naturligtvis kan man tänka sig bredare samarbeten där även Vänsterpartiet är med, säger Magdalena Andersson.

Och Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson är förvånad över uttalandet.

– Det här beskedet är faktiskt förvånande. Det går ju inte att prata om ekonomisk jämlikhet och sen gå höger ut i politiken. Då hamnar man någon helt annanstans. Det är partier som driver på att öka den ekonomiska ojämlikheten. Det är allvarligt, säger Ulla Andersson till Nyheter24.

Ulla Andersson.

Ulla Andersson menar också att det nu bara finns ett parti att rösta på om man vill se vänsterpolitik i Sverige.

– Jag utgår ifrån att rättvisa och ekonomisk jämlikhet kommer att vara centralt i debatten fram till valet. Och vill man ha det finns det tydligen nu bara ett parti att rösta på i det här landet , och det är oss, säger Ulla Andersson.

Magdalena Andersson sågade också Sverigedemokraterna i intervjun – läs mer om det här!

Borde Socialdemokraterna dumpa V?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela