1 av 2
- Foto: TT
2 av 2
- Foto: Nyheter24

Miljöpartiet: Ge permanent uppehållstillstånd till ensamkommande

Det blev en tuff fajt och stor dramatik, men till slut fick partiledningen ge sig.


Miljöpartiets kongress pågår nu i helgen i Linköping. En av de stora frågorna inför kongressen var partiets flyktingpolitik, och speciellt hur samhället ska behandla ensamkommande barn.

Och efter dagens förhandlingar står det klart att Miljöpartiet nu ska jobba för att de ensamkommande barn som kom under 2015 ska få permanenta uppehållstillstånd.

Det betyder att kongressen har bestämt att partiet ska ha en mer generös flyktingpolitik än vad partiledningen velat ha. Men partiets språkrör Gustav Fridolin verkade glad över beslutet.

– Ska man ge barn trygghet så ska man ju kämpa för permanenta uppehållstillstånd, det kämpar vi för i grunden, sa Gustav Fridolin efter att beslutet tagits av kongressen.

Däremot räknar inte Fridolin med att få med sig regeringen på den nya mer liberala linjen.

– Socialdemokraterna får svara för sin politik, det här är MIljöpartiets inställning. Det är inte ovanligt att man tycker olika i en regering, sa Gustav Fridolin till Nyheter24 efter beslutet.

Gustav Fridolin möter pressen. Bild: Nyheter24.

Under 2015 registrerades 35 400 ensamkommande barn till Sverige.

Källa: Migrationsverket

Ska man tro oddsen är det S och SD som är favoriter i nästa val – läs mer om det här!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det här ett bra förslag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.