Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 tunga skandaler som skakat Socialdemokraterna

- 07/08/2017, 11:29 -

Socialdemokraterna har genomgått många skandaler genom åren. Här är några av de allra tyngsta.

Att rada upp alla skandaler som drabbat Socialdemokraterna är inte lätt, eftersom det faktiskt är ganska många. Men här är i alla fall några stycken. 

1. Toblerone-affären

Den före detta S-ledaren Mona Sahlin har varit i blåsväder flera gånger. Den kanske mest berömda skedde 1995, då det visade sig att Sahlin under sin tid som arbetsmarknadsminister hade använt statens kontokort för privata inköp. 

Även om det inte kunde bevisas att brott begåtts slutade det hela med att Sahlin avgick från sin post som vice statsminister – innan skandalen var Sahlin den hetaste kandidaten att ta över efter dåvarande statsminister Ingvar Carlsson.


2. IB-affären

1973 avslöjades det att Försvarsmakten haft en hemlig underrättelsetjänst med namnet IB. En del av IB:s arbete handlade om att samla in uppgifter om svenska kommunister och åsiktsregistrera vänstersympatisörer. 


3. Geijer-affären

1977 kunde Dagens Nyheter avslöja att den före detta justitieministern Lennart Geijer sågs som en säkerhetsrisk av Polisen, då det fanns misstankar om att Geijer köpt sex av prostituerade. 

På bordellen där detta ska ha hänt fanns både polska prostituerade med kopplingar till KGB, men även minderåriga. Det hela förnekades av Socialdemokraternas partiledare Olof Palme, som hänsynslöst attackerade pressen. 

Även om det fanns väldigt starka belägg för att Geijer gått till prostituerade utreddes det hela aldrig av polis. Filmen Call Girl från 2012 handlar om just denna affär. 


4. Egypten-avvisningarna

2004 avslöjades det att CIA fått hämta upp två terrormisstänkte egyptier från Bromma i flygplats i december 2001. Männen fraktades sedan till Egypten där de utsattes för tortyr. 

Dåvarande justitiemininster Thomas Bodström menade att han inte känt till avvisningarna, dock framkom det senare att Bodström vetat om det hela. 


5. Göran Perssons lägenhetsaffär

2006 lyckades dåvarande statsminister Göran Persson fixa en övernattningslägenhet i Stockholm åt sin fru Anitra Steen. Genom att ringa ett samtal till fastighetsföretaget lyckades Persson och Steen gå förbi 20 års bostadskö. 


6. SSU-skandalen

2004 avslöjades det att SSU:s ordförande Ardalan Shekarabi, som nu är civilminister, hade fuskat med förbundets pengar. Shekarabi ska ha använt SSU:s pengar för att bekosta sin egen kampanj, men också krogbesök, avslöjade UNT. 

Samtidigt avslöjades det att flera SSU-distrikt fuskat med sina medlemssiffror för att få mer pengar. Shekarabi avgick som SSU-ordförande 2005. 


7. Transportstyrelse-skandalen

2015 flyttas Transportstyrelsens IT-drift till IBM, trots att detta ifrågasätts av både Transportstyrelsen internt och av Säpo. 

Efter att det visade sig att stora mängder information, även hemlighetsstämplad, legat ute med risk för läckor, växte skandalen. 

Det hela ledde till att både infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman fick avgå från sina poster.


Nyligen fick före detta finansminister Anders Borg avgå från tunga uppdrag – läs mer om det här!

Tror du det kommer fler S-skandaler snart?