Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sittstrejken: Här är demonstranternas krav

- 11/08/2017, 15:42 -

Mikael Ribbenvik har svarat de sittstrejkande ungdomarna med e-post. Vid 14 höll Ung i Sverige en presskonferens där de kräver mycket mer än så.

Under onsdagen svarade Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik de sittstrejkande ungdomarna genom e-post, något som inte uppskattades av Ung i Sverige, som samordnat strejken. Med anledning av svaret höll därför ungdomarna en presskonferens på Medborgarplatsen, vid 14-tiden under fredagen.

– Han vågar inte komma hit. Han bara mejlar det som står på Migrationsverkets hemsida. Vi måste få ett svar, säger Fatima Khawari, som är talesperson för Ung i Sverige, under presskonferensen.

I migrationsverkets brevsvar går följande att läsa:

"När det gäller säkerhetsläget i Afghanistan följer Migrationsverket hela tiden utvecklingen och vår bedömning är för närvarande att läget i landet är allvarligt och att det har försämrats det sista året. Det är därför så många människor från olika delar av Afghanistan får skydd i vårt land. Det finns dock fortfarande stora skillnader mellan olika delar av landet och även inom regioner. Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna. Det är också därför som vi inte har möjlighet att tillgodose de önskemål ni har om ett generellt beslut om att alla människor från Afghanistan ska få stanna i Sverige."

Ung i Sverige har tagit del av brevet, men är varken nöjda med förklaringen till utvisningarna eller bemötandet från Ribbenvik. De menar att han borde ta sig tid att besöka sittstrejken.

– Vi fick ett svar från Migrationsverket och det verkar som att han inte kommer att komma hit. Han har berättat allt om säkerhetsläget i Afghanistan, men vi fortsätter att vänta här tills han kommer hit. Jag har inte sovit på 48 timmar, säger Fatima Khawari.

Personligen har Khawari uppehållstillstånd, men agerar utifrån vad hon menar är medmänsklighet.

– Jag kom hit lagligt, men jag tycker inte att det spelar någon roll. Människor måste bry sig om människor.

Per Ek, talesperson på Migrationsverket, menar att Ung i Sveriges krav inte kommer gå att möta, och de har heller inga planer på att besöka demonstranterna på Medborgarplatsen.

– De önskemål vi hört är att få ett besök och ett beslut om att stanna. Vår bedömning är att konflikten inte har nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån ska få rätt att stanna i Sverige. Nu var det inte länge sen generaldirektören träffade representanter från Ung i Sverige och vi planerar inte att besöka deras demonstration, säger Per Ek till Nyheter24.

Kraven från Ung i Sverige är tydliga. Ingen ska utvisas till Afghanistan då de riskerar att dö i landet, en uppfattning som inte delas av Migrationsverket.

– När ska vi sluta strejka? När vi stoppar alla utvisningar till Afghanistan, säger Khawari under presskonferensen.

Läs mer: Här är allt du behöver veta om sittstrejken i Stockholm

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du att Migrationsverket ska stoppa utvisningarna till Afghanistan?