Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sittstrejken: Polisen redo för nazister under lördagens demonstration

- 18/08/2017, 15:02 -

Polisen gör sig redo för stora demonstrationer på Medborgarplatsen på lördag. Bland annat väntas nazistiska grupperingar.

Under lördagen går sittstrejken vid Medborgarplatsen in på sin fjortonde dag. Under en presskonferens i onsdags kunde Ung i Sverige, som står bakom strejken, meddela att den även skulle utvidgas till skolor över hela Sverige.

Detta besked mottogs inte väl av gruppen Stå upp för Sverige, som nu planerar en motdemonstration på lördagen.

Det är Cattis Billefors, administratör för gruppen Stå upp för Sverige, som anordnat "sammankomsten", som hon inte vill kalla för demonstration.

– Tanken är att vi ska träffas och snick-snacka lite, ta en fika och bara umgås, säger hon till Nyheter24.

I skrivande stund har evenemanget dock över 200 deltagare, och närmare 700 intresserade. Samtidigt sprids evenemanget friskt i högerextrema grupper på Facebook. Även Granskning Sverige, den förintelseförnekande och rasistiska sajten, har engagerat sig i demonstrationen.

På Facebook uppmanar de bland annat till en "surströmmingsfest", där syftet är att skingra och tysta strejkarna genom fiskens vidriga stank. 

– Det får stå för dom. Det stämmer inte. Grejen är att den enskilda personen får ta ansvar för sitt egna beteende. Är det så att folk från vår grupp börjar bete sig illa kommer de uteslutas. Jag är fruktansvärt stenhård när gäller det sånt, säger Billefors.

Förutom motdemonstranterna har organisationen Kämpa STHLM anordnat en stöddemonstration för de ensamkommande flyktingarnas sittstrejk, som ska börja samtidigt. På deras Facebook-evenemang har upp mot 4,5 tusen personer anmält intresse, varför polisen avsatt resurser till Medborgarplatsen under lördagen.

– Vi är vana att hantera demonstrationer av olika slag. Vi kommer se till att den tillståndsgivna demonstrationen får vara i fred. Vi är trygga med den personalresursen vi har avsatt, för alla inblandade, säger Kjell Lindgren, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Till Nyheter24 kan polisen samtidigt bekräfta att de förväntar sig aktiviteter från nazistiska grupperingar på lördagen, något de förbereder sig på.

– Det är den informationen vi också har. Vi ser naturligtvis också vad som pratas om i sociala medier, vi är beredda på att det kan dyka upp, säger Lindgren.

Trots att Billefors uppger att sammankomsten på Medborgarplatsen inte rör sig om någon demonstration, är hon snabb med att förklara av vilken anledning de ska samlas på torget.

– Vi är jävligt missnöjda med hur regeringen hanterar asylpolitiken. Att det tillåts från regering och polis att "barnen" får sitta på trappan med sin strejk. Efter 22 är det ju förbjudet, säger hon.

Mycket riktigt gäller Ung i Sveriges demonstrationstillstånd endast mellan 08-22, dock kan polisen inte upphäva en allmän sammankomst enbart för att tillståndet bryts, något de förklarat på sin Facebook-sida. 

"För att upplösa en allmän sammankomst (demonstration) krävs en svårare oordning av själva demonstrationen, i dess omedelbara omgivning eller om sammankomsten medför avsevärd fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken." skriver de på Facebook.

Själv har Billefors inte sökt demonstrationstillstånd. På frågan varför Billefors anordnat sammankomsten på Medborgarplatsen är svaret tydligt:

– Att folk börjar vakna och ser att det svenska samhället håller på att förfaller. Hela jävla systemet är helt sjukt.

Se mer: Här är allt du behöver veta om sittstrejken i Stockholm

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde motdemonstranter tillåtas?