Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny lag: Snart kan Postnord bli ännu långsammare och dyrare

- 30/08/2017, 11:16 -
En ny postlag väntas gå igenom som kan komma att påverka pris och effektivitet.
1 av 3

En ny postlag väntas gå igenom som kan komma att påverka pris och effektivitet.

TT/Emojipedia (montage)

Portot väntas gå upp.
2 av 3

Portot väntas gå upp.

TT

Dessutom kan man inte längre garantera att brev kommer fram dagen efter.
3 av 3

Dessutom kan man inte längre garantera att brev kommer fram dagen efter.

TT

En ny lag väntas snart gå igenom som innebär så stora förändringar att "svenska folket snart kommer känna av det".

PostNord är ett företag som de senaste åren mötts av extrem kritik från majoriteten av svenskarna. En person förlorade fem miljoner kronor via deras slarv. En annan blev av med tre dyra tröjor och startade därför en "troll-kundtjänst" för företaget.

Om du varit en av de som klagat på långsam och dålig service kan det faktiskt bli ännu värre. En ny postlag väntas gå igenom i riksdagen. Det uppger flera källor med insyn i processen för Svenska Dagbladet.

TT

Den nya lagen är tänkt att presenteras inom två månader och om det innebär med stor sannolikhet att den börjar gälla från och med 2018.

Det är inte hundra procent klart exakt hur lagen kommer att formas, men två väldigt stora förändringar räknas komma. Och här kommer du inte bli nöjd om du klagat på PostNords service.

Dels så ändras övernattsbefordran för 1-klassbrev, alltså brev som delas ut dagen efter de skickas. Istället för en dag så kommer postoperatören få två dagar på sig. Och det är inte ens kvalitetssäkrat eftersom man räknar med att 95 procent av breven ska komma fram efter två dagar. I dagsläget ska 85 procent levereras över en natt.

TT

Dessutom kommer portot, eller priset för frimärken, att höjas i snabbare takt. Istället för att justera pris efter inflationen väntas man nu kunna höja priset för fallande intäkter av mindre antal skickade brev. 

Experter tror därför att det svenska folket snart kommer märka av förändringarna – särskilt när det gäller priset på porto.

– Om den nya lagen följer riktlinjerna i utredningen kan man räkna med att Postnord snabbt kommer att sätta ett nytt porto. Därefter får PTS ta ställning till om det stämmer överens med det nya regelverket, säger Joakim Levin, sakkunnig i ekonomisk analys på Post- och Telestyrelsen, till SvD.

Exakt hur mycket dyrare det blir att skicka sin post som privatperson är omöjligt att beräkna. Troligtvis kommer priset per frimärke att stiga med en krona – från sju till åtta kronor. Priset slår också bara mot privatpersoner och mindre företag då större företag och myndigheter har vad som kallas "fri prissättning".

TT

Dessutom skakas Postnord just nu av en oerhört stor ökning när det kommer till pakethantering – särskilt från svenskar som beställer från Wish som är baserat i Kina. En ökning på 60 procent jämfört med förra året. En så pass stor ökning att det med tiden kommer innebära kraftiga förseningar för alla paket.

– Under juli och augusti har vi haft lika många paket som under julen för två år sedan. Det handlar om fruktansvärda ökningar, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord, till Aftonbladet.

I Danmark dubblades priset för standardporto och det blev oerhört mycket dyrare att skicka brev som skulle fram nästa dag. Samtidigt kunde inte man inte lägga brev som skulle fram nästa dag i en vanlig brevlåda – utan då var kunden tvungen att uppsöka ett kontor.

PostNord själva verkar se positivt på förändringarna.

– Vi har fallande volymer, samtidigt som antalet hushåll ökar och vi ska täcka leveranser från Ystad till Kiruna fem dagar i veckan. Det är en omöjlig ekvation på lång sikt med nuvarande regelverk, säger PostNords Sverigechef Anders Holm till Svenska Dagbladet.

Vi får väl hoppas att så inte blir fallet här i Sverige.

Läs också en debattartikel om "hånet mot oss kunder" som PostNord uppvisar på sin hemsida. 

TV: Robbie, 13, hittade en flaskpost – med meddelande från kokaintorskar

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du klagat på PostNord nyligen?