Söndag 9 Maj
Stockholm

Viktig omröstning i riksdagen – då skolkade Sverigedemokraterna

Mattias Karlsson höll hög profil i talarstolen – men en fjärdedel av alla SD-ledamöter var inte ens där...

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I tisdags var det dags. Riksdagen skulle rösta om misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist. Misstroendet kom från Allians-partierna i somras som en följd av den så kallade it-skandalen

Ett parti som gjorde stor sak av omröstningen var Sverigedemokraterna. Partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson höll hög profil inför omröstningen. Han var starkt kritisk till att bland annat Centerpartiet backat i frågan och nu inte längre krävde misstroende. 

– Detta är inte en bedöming som den sverigedemokratiska riksdagsgruppen delar, sa Karlsson i talarstolen. 

Problemet var bara att stora delar av den sverigedemokratiska riksdagsgruppen inte ens var där. 

Av Sverigedemokraternas 47 ledamöter var elva stycken frånvarande. Med andra ord skolkade nästan en fjärdedel av SD:s förtroendevalda från omröstningen. 

Pavel Gamov var en av dem som inte dök upp i riksdagen, och för Nyheter24 berättar han att det har att göra med att han håller på att sjukskriva sig. 

– Jag beklagar att jag inte kunde vara där, men en läkare har bedömt att jag lider av utmattningssyndrom, säger han till Nyheter24. 

Inte heller riksdagsledamoten Hanna Wigh var med på omröstningen. Hon menar att det berodde på "yttre omständigheter" som hon inte kunde rå över. Men hade hon dykt upp hade hon inte gått på partiledningens linje. 

– Hade jag varit där hade jag avstått. Jag tar inte lätt på misstroendeomröstningar, det börjar likna sagan om pojken som ropade ”varg”. Det här urholkar förtroendet för svensk demokrati, säger Wigh. 

För Kent Ekeroth är situationen lite annorlunda. Han har time out från riksdagsarbetet efter att ha dömts för misshandel i somras. 

– Jag skulle så klart varit där om Jimmie hade velat. Men det hade inte spelat någon roll om 100 procent av oss hade varit där i och med Centerpartiet och Liberalernas beslut, säger Ekeroth, som inte vill gå in närmare på hur kontakten mellan honom och partiledningen sett ut den senaste tiden. 

Bland de frånvarande fanns också de före detta SD-ledamöterna Margareta Larsson och Anna Hagwall, som nu är politiska vildar i riksdagen. Av de 49 sverigedemokrater som kom in i riksdagen 2014 var det alltså på tisdagen bara 37 som röstade i den prestigetunga omröstningen. 

Nyheter24 har utan resultat sökt Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson. 

En tidigare granskning har visat att SD-ledamöter är dubbelt så kriminella som andra riksdagsledamöter – läs mer om det här

Tycker du detta är ansvarsfullt?
Tack för din röst!
Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela