- Foto: TT

Pavel Gamov lämnar sina politiska uppdrag hos SD

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Pavel Gamov kommer snart att bli utesluten ur partiet. Det berättar en insatt SD-källa för Nyheter24.


Sverigedemokraterna kan snart komma att sparka ut ännu en riksdagsledamot. Det efter uppgifter som under onsdagen framkommit i Aftonbladet om Pavel Gamovs uppmärksammade Rysslands-resa. 

Aftonbladet skriver att Gamov ska ha uppfört sig illa mot en kvinnlig SD-representant som följde med på resan, och att kvinnan vid ett tillfälle ska ha varit livrädd för Gamov. 

– Vi har tagit del av anklagelserna och utreder händelsen. Därefter kommer vi att bestämma hur vi ska agera, säger Henrik Vinge, SD:s presschef Henrik Vinge till Aftonbladet.

Ska ha erbjudit sig ta emot mutor

Men nu kan Nyheter24 avslöja att man från partiets sida vill göra sig av med Gamov. 

Enligt en källa med god insyn i partitoppen ska Gamov bland annat erbjudit sig att ta emot mutor av ryska myndigheter, och hotat med att svartmåla landet i svensk press. 

– På något vis är det ju synd om honom. Men det kan inte fortsätta så här. Han har tappat det helt, säger en högt uppsatt källa inom partiet till Nyheter24. 

Gamov ska vid flera tillfällen uppmanats av partiet att söka hjälp för psykiska besvär, och så sent som i somras sjukskrev sig Gamov för utbrändhet. 

Men enligt SD-källan ska Gamov också ha agerat hotfullt mot partitoppar. 

– Vi har haft stora problem med honom. Han har Upplands-distriktet i sin hand, vilket i sammanhanget kan bli ett problem. Trots det har man försökt hjälpa honom men hans reaktion har varit att härja och hota om att läcka saker, säger källan till Nyheter24. 

Så han kommer sparkas ut ur partiet?

– Ja, absolut. Det förutsätter jag, både för partiets och hans skull.

Gruppledningens besked: kräver avgång

Under torsdagseftermiddagen framkom uppgifter om att Sverigedemokraternas gruppledning uppmanar att Gamov ska lämna alla sina politiska uppdrag. Detta meddelar partiet i ett pressmeddelande. 

– Pavel Gamov har agerat på ett sätt som är oförenligt med rollen som riksdagsledamot. Ett parti kan inte skilja en riksdagsledamot från sitt uppdrag mot dennes vilja. Om Gamov väljer att inte avgå efter vår uppmaning kommer han att uteslutas ur partiet, säger Mattias Karlsson i en kommentar.

Den 10 november publicerade Expo en artikel där det står att Gamov själv begärt utträde ur partiet med omedelbar verkan – och blir därmed en "politisk vilde". Handlingarna har inkommit via e-post till Uppsala kommun. Det är oklart hur Gamov kommer göra med sin plats i riksdagen. Här är brevet i sin helhet:

"Till den det berör,
härmed begär undertecknad utträde ur Sverigedemokraterna med omedelbar verkan.

Med hälsning,
Pavel Gamov"

Tidigare har Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson och ledamoten Anna Hagwall uteslutits. Även Hanna Wigh har lämnat partiet efter att anklagat en högt uppsatt riksdagsledamot för sexuella övergrepp. 

Nyheter24 har utan resultat sökt Pavel Gamov

Viktig omröstning i riksdagen – då skolkade SD

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du Gamov kommer tvingas lämna SD?
Tack för din röst!