Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 gånger Gudrun Schyman hamnat i rejält blåsväder

- 14/01/2018, 09:44

Gudrun Schyman, Feministiskt initiativs partiledare, har många skandaler bakom sig. Här kan du läsa om de mest uppmärksammade.

1. Alkoholismen

Att högt uppsatta politiker har lite problem med spriten hör inte direkt till ovanligheterna. Gudrun Schymans alkoholproblem blev smärtsamt tydliga när hon uppträde berusat på en biograf i Stockholm 1996. Strax därpå gick Schyman ut och berättade om sin alkoholism. 

Efter ett par återfall skrev Schyman in sig på behandlingsklinik 1997. 

2. Anklagades för att ha svart städhjälp

I valrörelsen 1998 anklagades Gudrun Schyman för att ha anlitat ungdomar för att städa hennes bostad. Städhjälpen deklarerades inte, och Schyman anklagades för att ha anlitat städhjälpen svart. 

3. Tvingas avgå efter skatteaffär

Den största skandalen i Schymans liv inträffade dock 2003. Det visade sig att Schyman gjort otillåtna avdrag i sin deklaration, bland annat för en glöggfest, avdrag som Skatteverket inte ville godkänna. 

Schyman hävdade länge att hon inte gjort något fel, men erkände till slut skattebrott. Skandalen slutade med att Schyman, som varit mycket framgångsrik som partiledare för Vänsterpartiet, tvingades avgå. 

4. Partiet betalade fest

När Gudrun Schyman fyllde 50 1998 ville hon slå på stort, och fixade till en ordentlig fest. 300 gäster var inbjudna, och innekrogen SpyBar bokades. 

2003 avslöjades det att Schyman gjort otillåtna avdrag i samband med festen, som Vänsterpartiet betalade. 

5. Plagiat

Efter sortin från Vänsterpartiet bytte Schyman bransch, och rekryterades av tidningen Kristianstadsbladet för att skriva krönikor. Men det blev ett kort äventyr. 

Redan efter första texten kom anklagelser om plagiat, och det visade sig att Schymans text till stor det var snodd. Kristianstadsbladet, som skulle betala Schyman 3 000 kronor per text, bröt avtalet omedelbart.

6. Eldade upp 100 000

Den kanske mest uppmärksammade och omdiskuterade pr-tricket i svensk historia. Gudrun Schyman bestämde sig för att under Almedals-veckan 2010 elda upp 100 000 kronor för att belysa inkomstskillnader mellan män och kvinnor. 

7. Ny skatteskandal

2018 var det dags igen. Aftonbladet avslöjade att Schyman gjort felaktiga avdrag, och skulle tvingas betala över 14 000 kronor. 

Schyman själv skrev i ett pressmeddelande att hon deklarerat i samråd med Skatteverket, och att olika uppfattning gäller om vad som är ett korrekt avdrag eller inte

Läs här om varför Miljöpartiet bör lämna regeringen omedelbart.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du förtroende för Gudrun Schyman?