Lördag 22 Jan
Stockholm

Vänsterpartiets Riazats attack: "Hatar Jimmie Åkesson"

Jimmie Åkesson och Daniel Riazat.
Vänsterpartiets Daniel Riazat gillar verkligen inte Sverigedemokraterna. Foto: TT

Vänsterpartiets Daniel Riazat går till hårt angrepp mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Daniel Riazat är en av riksdagens yngsta ledamöter. Bara tio år gammal smugglades han in i Sverige från diktaturens Iran, 14 år senare väldes han in i riksdagen för Vänsterpartiet.

I podden 24Frågor berättar Riazat om sin uppväxt och hur det påverkat hans engagemang. Redan i tonåren åkte han till Stockholm för att titta på en riksdagsdebatt om flyktingmottagande, och i skolan var han den som ville diskutera politik med precis alla. 

Han berättar om sina kyliga känslor för Sverigedemokraterna

I podden kallar Daniel Riazat Jimmie Åkesson för en "rasist och en rasistisk ledare”. Han känner sorg och ilska när han tänker på Sverigedemokraternas partiledare, men även hat. 

– Hat är ett väldigt starkt ord. Det finns inte många människor jag kan säga att jag hatar, men jag skulle kunna säga att jag hatar Jimmie Åkesson på grund av vad han företräder för åsikt, säger Riazat. 

Han menar heller inte att han har lust att se "människan bakom åsikten".

– Jag menar att man inte kan skilja på sak och person i det här fallet. Det handlar om en antidemokratisk människa som på sikt är ett hot mot det demokratiska systemet. Det vore konstigt om jag, som påverkas av rasism i min vardag, inte skulle känna ett hat mot det. 

– För min del hatar jag Jimmie Åkesson för att han gjort livet svårare för oss i Sverige, fortsätter Daniel Riazat. 

"Så dumt att klockorna stannar"

Men Sverigedemokraterna ger inte mycket för Riazats uttalande. Enligt Mikael Eriksson, politisk sekreterare hos Jimmie Åkesson, är Riazat en "otrevlig och hatisk person.

– Att Jimmie Åkesson skulle vara ”ett hot mot det demokratiska systemet” är så dumt så att klockorna stannar. Snarare är det väl Riazats försök att stämpla meningsmotståndare som är ett hot mot det öppna samtalet, säger Eriksson till Nyheter24

Lyssna på hela intervjun på iTunes eller på Acast!

MER: Jimmie Åkessons hårda attack: "Det här är inte Sverige..."

Hatar du någon?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela