Jimmie Åkesson och Daniel Riazat.
Vänsterpartiets Daniel Riazat gillar verkligen inte Sverigedemokraterna. - Foto: TT

Vänsterpartiets Riazats attack: "Hatar Jimmie Åkesson"

Vänsterpartiets Daniel Riazat går till hårt angrepp mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.


Daniel Riazat är en av riksdagens yngsta ledamöter. Bara tio år gammal smugglades han in i Sverige från diktaturens Iran, 14 år senare väldes han in i riksdagen för Vänsterpartiet.

I podden 24Frågor berättar Riazat om sin uppväxt och hur det påverkat hans engagemang. Redan i tonåren åkte han till Stockholm för att titta på en riksdagsdebatt om flyktingmottagande, och i skolan var han den som ville diskutera politik med precis alla. 

Han berättar om sina kyliga känslor för Sverigedemokraterna

I podden kallar Daniel Riazat Jimmie Åkesson för en "rasist och en rasistisk ledare”. Han känner sorg och ilska när han tänker på Sverigedemokraternas partiledare, men även hat. 

– Hat är ett väldigt starkt ord. Det finns inte många människor jag kan säga att jag hatar, men jag skulle kunna säga att jag hatar Jimmie Åkesson på grund av vad han företräder för åsikt, säger Riazat. 

Han menar heller inte att han har lust att se "människan bakom åsikten".

– Jag menar att man inte kan skilja på sak och person i det här fallet. Det handlar om en antidemokratisk människa som på sikt är ett hot mot det demokratiska systemet. Det vore konstigt om jag, som påverkas av rasism i min vardag, inte skulle känna ett hat mot det. 

– För min del hatar jag Jimmie Åkesson för att han gjort livet svårare för oss i Sverige, fortsätter Daniel Riazat. 

"Så dumt att klockorna stannar"

Men Sverigedemokraterna ger inte mycket för Riazats uttalande. Enligt Mikael Eriksson, politisk sekreterare hos Jimmie Åkesson, är Riazat en "otrevlig och hatisk person.

– Att Jimmie Åkesson skulle vara ”ett hot mot det demokratiska systemet” är så dumt så att klockorna stannar. Snarare är det väl Riazats försök att stämpla meningsmotståndare som är ett hot mot det öppna samtalet, säger Eriksson till Nyheter24

Lyssna på hela intervjun på iTunes eller på Acast!

MER: Jimmie Åkessons hårda attack: "Det här är inte Sverige..."

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hatar du någon?
Tack för din röst!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.