Ebba Busch Thor och språkrören. Montage
Ebba Busch Thor har all anledning att jubla. - Foto: Jessica Gow/Jonas Ekströmer/TT

Supersiffra för KD i ny mätning – Miljöpartiet under spärren

Ebba Busch Thor har all anledning att fira i helgen. Kristdemokraterna är fjärde största parti i en ny opinionsundersökning. Samtidigt backar både Moderaterna och Sverigedemokraterna.


Ebba Busch Thors succé bara fortsätter. För ett år sen låg Kristdemokraterna under riksdagsspärren, och många experter hade helt räknat ut partiet i valet. 

Men valet blev en jätteskräll för KD, som fick 6,3 procent av rösterna. 

Och nu, snart fem månader efter valet, är det tydligt att trenden fortsätter uppåt. Kristdemokraterna är nu fjärde största parti i en ny mätning från Skop, och får hela 9,5 procent. 

– Varje gång jag hör att det kommit en ny mätning så hinner jag tänka ”måtte vi vara över 4 procent". Efter tre 3,5 år av motvind, regn, hagel och åska så har vi fortfarande fötterna på jorden, skriver Ebba Busch Thor på Instagram

Miljöpartiet minst

Några som inte kan glädjas över mätningen är Miljöpartiet. MP, som nu i vår ska byta ut språkröret Gustav Fridolin, ligger inte bara under sitt valresultat i nya mätningen – man ligger också långt under riksdagsspärren. Bara 3,1 procent lyckas MP skrapa ihop i Skop-undersökningen. 

Samtidigt har både  Centerpartiet och Liberalerna tappat sen valet. Framförallt L har backat och har nu prick fyra procent. 

M och SD backar

För de stora partierna verkar det inte hänt så mycket.  Socialdemokraterna har tjänat på regeringsbildningskrisen, och ligger strax över 30 procent. 

Men både  Sverigedemokraterna och Moderaterna backar jämfört med valresultatet. Enligt Skop har SD gått ner 0,6 procentenheter sen valet, Moderaterna backar med hela 1,7 procentenheter. 

Cirka 1 100 personer mellan 18-84 har intervjuats av Skop perioden 3-17 januari. 

Sverigedemokraterna vill hemskt gärna se ett samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna – läs mer om det här!
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du tänka dig rösta på Kristdemokraterna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Meta bjuder in till sin VR-satsning

Kiev: Ingen hjälp till ukrainare som smiter

Ukraina inför nya åtgärder som ska få män i stridbar ålder att återvända hem. Landet slutar att förse medborgare som uppehåller sig utomlands med hjälp och samhällelig service, meddelar utrikesminister Dmytro Kuleba.

Postnord tappar volymer – vill se kompensation

Brevvolymerna fortsätter att sjunka – och de kommer mer än halveras fram till 2030, bedömer Postnord som ser stora utmaningar framför sig.

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

Så många svenskar saknar en nära vän

Omkring 700 000 personer i Sverige har ingen att prata med om personliga saker. Och det är fler män än kvinnor som uppger att de inte har en nära vän.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.