Supersiffra för KD i ny mätning – Miljöpartiet under spärren

- 25/01/2019, 07:50

Ebba Busch Thor har all anledning att fira i helgen. Kristdemokraterna är fjärde största parti i en ny opinionsundersökning. Samtidigt backar både Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Ebba Busch Thors succé bara fortsätter. För ett år sen låg Kristdemokraterna under riksdagsspärren, och många experter hade helt räknat ut partiet i valet. 

Men valet blev en jätteskräll för KD, som fick 6,3 procent av rösterna. 

Och nu, snart fem månader efter valet, är det tydligt att trenden fortsätter uppåt. Kristdemokraterna är nu fjärde största parti i en ny mätning från Skop, och får hela 9,5 procent. 

– Varje gång jag hör att det kommit en ny mätning så hinner jag tänka ”måtte vi vara över 4 procent". Efter tre 3,5 år av motvind, regn, hagel och åska så har vi fortfarande fötterna på jorden, skriver Ebba Busch Thor på Instagram

Miljöpartiet minst

Några som inte kan glädjas över mätningen är Miljöpartiet. MP, som nu i vår ska byta ut språkröret Gustav Fridolin, ligger inte bara under sitt valresultat i nya mätningen – man ligger också långt under riksdagsspärren. Bara 3,1 procent lyckas MP skrapa ihop i Skop-undersökningen. 

Samtidigt har både  Centerpartiet och Liberalerna tappat sen valet. Framförallt L har backat och har nu prick fyra procent. 

M och SD backar

För de stora partierna verkar det inte hänt så mycket.  Socialdemokraterna har tjänat på regeringsbildningskrisen, och ligger strax över 30 procent. 

Men både  Sverigedemokraterna och Moderaterna backar jämfört med valresultatet. Enligt Skop har SD gått ner 0,6 procentenheter sen valet, Moderaterna backar med hela 1,7 procentenheter. 

Cirka 1 100 personer mellan 18-84 har intervjuats av Skop perioden 3-17 januari. 

Sverigedemokraterna vill hemskt gärna se ett samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna – läs mer om det här!
Kan du tänka dig rösta på Kristdemokraterna?