Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jimmie Åkesson sträcker ut handen till M och KD

- 21/01/2019, 07:56 -

Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

Jimmie Åkesson har inte gett upp tanken på att skapa ett nytt block i svensk politik. Efter att regeringsförhandlingarna blev klara förra veckan står det klart att Sverigedemokraterna inte kommer att få vara stödparti åt en ny regering – man tappar också den vågmästarroll man haft senaste åtta åren. 

Men Åkesson menar att man har en "informell makt". I SVT:s Agenda berättade han om sin syn på läget. 

– Man förhåller sig till oss hela tiden, även om man säger att man inte kommer göra det, säger Åkesson. 

Han menar nu att Sverige gått in i ett "normaltillstånd" jämfört med resten av Europa, med ett vänsterblock och ett högerkonservativt block. Där hoppas han att SD kommer spela en roll. 

– Om Ulf Kristersson någonsin vill bli statsminister i Sverige måste han ha mitt stöd. 

Men Åkessons problem är att vare sig Kristdemokraterna eller Moderaterna vill samarbeta med SD – ännu mindre vill man bilda ett block tillsammans med Åkesson och hans kompisar. Men SD-ledaren tror att KD och M kommer tvingas samarbeta förr eller senare. 

– Jag är övertygad om att Moderaterna och Kristdemokraterna kommer vara beredda att göra det. Sen om Ulf Kristersson är beredd att göra det beror ju på vilket tryck som skapas i hans eget parti, säger Åkesson i Agenda

ANALYS: Nepp, det är inte alls odemokratiskt att neka SD inflytande

Vill du ha ett SD+M+KD-block?