Stockholm

Jimmie Åkesson sträcker ut handen till M och KD

Ebba Busch Thor, Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson kommer fortsätta flirta med M och KD. Foto: Stina Stjernkvist/Per Groth/TT

Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.


Läs mer

Jimmie Åkesson har inte gett upp tanken på att skapa ett nytt block i svensk politik. Efter att regeringsförhandlingarna blev klara förra veckan står det klart att Sverigedemokraterna inte kommer att få vara stödparti åt en ny regering – man tappar också den vågmästarroll man haft senaste åtta åren. 

Men Åkesson menar att man har en "informell makt". I SVT:s Agenda berättade han om sin syn på läget. 

– Man förhåller sig till oss hela tiden, även om man säger att man inte kommer göra det, säger Åkesson. 

Han menar nu att Sverige gått in i ett "normaltillstånd" jämfört med resten av Europa, med ett vänsterblock och ett högerkonservativt block. Där hoppas han att SD kommer spela en roll. 

– Om Ulf Kristersson någonsin vill bli statsminister i Sverige måste han ha mitt stöd. 

Men Åkessons problem är att vare sig Kristdemokraterna eller Moderaterna vill samarbeta med SD – ännu mindre vill man bilda ett block tillsammans med Åkesson och hans kompisar. Men SD-ledaren tror att KD och M kommer tvingas samarbeta förr eller senare. 

– Jag är övertygad om att Moderaterna och Kristdemokraterna kommer vara beredda att göra det. Sen om Ulf Kristersson är beredd att göra det beror ju på vilket tryck som skapas i hans eget parti, säger Åkesson i Agenda

ANALYS: Nepp, det är inte alls odemokratiskt att neka SD inflytande

Vill du ha ett SD+M+KD-block?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.