Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson.
Åkesson får stryk av Kristersson i nya mätningen. - Foto: Claudio Bresciani/Anders Wiklund/TT

Moderaterna glider förbi SD i färsk mätning – Löfven backar

Ulf Kristersson har haft en jobbig vinter. Men nu verkar väljarna hitta tillbaka till Moderaterna. Partiet ökar mest av alla i en sprillans ny mätning.


Det händer mycket i svensk politik just nu. I veckan gjorde Liberalernas partiledare Jan Björklund klart att han lämnar sin post som L-ledare efter tolv långa år, dagen efter visade en mätning att Sverigedemokraterna ökar rejält

Men nu kommer en ny mätning från Expressen/Demoskop som visar att Jimmie Åkesson kanske inte har så mycket medvind som han tror. 

I mätningen lyckas SD inte bli näst största parti – i stället är det Moderaterna som är mätningens stora vinnare, Kristerssons parti ökar med hela 2,4 procentenheter i nya Demoskop. 

Sverigedemokraterna står still och får nöja sig med en tredjeplats i opinionen, även om man är väldigt nära Moderaternas siffror. 

Socialdemokraterna backar

Stefan Löfven har det jobbigt just nu. Under vintern har Socialdemokraterna haft en uppgång i opinionen, men nu verkar den lyckan vara borta för sossarna. I gårdagens Novus minskade S rejält, och dagens Demoskop ser ut att bekräfta trenden. Socialdemokraterna backar med 2,3 procentenheter. 

Liberalernas negativa trend bara fortsätter, och även i Demoskop-mätningen är partiet nu under riksdagsspärren. L backar drygt en procentenhet och ligger nu på 3,3 enligt Expressen

MER: "Bara en tidsfråga innan Sverigedemokraterna sitter i regering"
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vilka gillar du bäst?
Senaste nytt

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

2 timmar sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.