Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SVT fälls av granskningsnämnden – efter orden om Åkesson

- 18/02/2019, 11:26 -

Det var fel av SVT att ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalande om invandrare. Det har nu Granskningsnämnden bestämt.

Det var i en partiledardebatt precis innan valet som Jimmie Åkesson uttryckte sig om invandrare på ett sätt som fick många att reagera. 

"De är inte svenskar, de passar inte in", sa Åkesson om invandrare som inte får jobb i Sverige

Direkt efter uttalandet röt Centerpartiets Annie Lööf ifrån.

– Men hur uttrycker du dig, ropade Lööf över studiogolvet.

Uttalandet gjorde att SVT kände sig manade att fördöma uttalandet. 

– Det var grovt generaliserande och SVT tar avstånd från det, löd uttalandet från SVT. 

Uttalandet skapade ett bråk mellan Sverigedemokraterna och SVT, som gjorde att Åkesson bojkottade SVT:s valvaka på valdagen

Avståndstagandet anmäldes till Granskningssnämnden, och nu har SVT fällts. Enligt Ekot menar man att uttalandet från SVT kan framstå som "ett politiskt ställningstagande". 

– Det bekräftar den analys vi själva gjorde efter partiledardebatten, att vi inte ska göra den här typen av avståndstaganden eftersom de kan missförstås, och missförstås, säger SVT:s programdirektör Jan Helin till Ekot.

Och från SD-håll verkar man vara hyfsat nöjda över beslutet. 

– Detta är någonting SVT borde förstått innan man agerade som man gjorde. Vi välkomnar Granskningsnämnden  beslut samtidigt som vi hoppas att SVT tar lärdom av prövningen som genomförts, säger presschefen Henrik Gustafsson till Expressen.

Var det rätt att SVT fälldes?