Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SVT:s besked: Ber inte om ursäkt till SD

- 08/09/2018, 10:38 -

Efter partiledardebatten valde SVT att ta avstånd från uttalanden om invandrare som gjordes av Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson – vilket orsakade stor ilska hos många SD. Nu möts SVT och SD i ett möte.

Under fredagskväll ägde den sista partiledardebatten innan valet rum. Och under kvällen var det heta diskussioner och starka känslor som spirade. 

Något som upprörde många var ett uttalande som gjordes av Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Det var när debatten berörde migration och integration som Åkesson sade:

– Varför är det så svårt för dessa människorna att få jobb, jo det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige. 

Något som orsakade väldigt starka reaktioner hos de andra partiledarna. 

– Men hur utrycker du dig, röt Centerpartiets partiledare Annie Lööf

Något som Jimmie Åkesson besvarade med:

– Du är alltid så arg, Annie Lööf. Sluta skrika och gapa i varenda debatt.

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund gick till angrepp mot Jimmie Åkessons tankar.

– Den hjärtlösa syn du har på dessa människor är oacceptabel för mig, sa Jan Björklund i debatten. 

Även efter debatten kommenterade Annie Lööf Jimmie Åkessons uttalande.

– Jag blev fullkomligt rasande av den nedlåtande syn han har på människor. Det här visar att Sverigedemokraterna har radikaliserats i sin syn på invandrare, sa Annie Lööf till Nyheter24. 

SVT tog avstånd från uttalandet 

Även SVT som sände livedebatten markerade att de inte stod bakom uttalandet. 

– SVT tar avstånd från det här, förklarade programledaren Martina Nord i SVT:s direktsändning.

Ett uttalande som upprört SD-medlemmar och som Åkesson själv menar är fel. 

– Vi har knappt två dygn till vallokalerna stänger, och då väljer statstelevisionen att lägga sig i debatten genom att "ta avstånd" från en partiledares ståndpunkt. Det är en skandal.

Efter SVT:s avståndstagande så valde SD-toppen Martin Kinnunen att besvara SVT:s uttalande på Twitter.

"Sveriges television går alltså ut och efter debatten kritiserar Åkesson för att han klargör att invandrare för svårare att få jobb om de inte är anpassade till det svenska samhället. Oacceptabelt. Skitkanal" skrev han i en tweet

Henrik Vinge
SD:s presschef Henrik Vinge. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Grovt generaliserande

Trots kritiken tar SVT tydlig ställning och på SVT:s hemsida skriver Eva Landahl, programchef och ansvarig utgivare för SVT:s valprogram, om varför SVT tagit avstånd från Jimmie Åkessons uttalande. 

"Uttalandet är generaliserande och pekar ut invandrare som en grupp som inte är svenskar och som inte passar in i Sverige.", skriver hon.

I en intervju utvecklade hon SVT:s ställningstagande. 

– Det var mitt beslut. Vi sitter och ser sändningen och har tidigare blivit fällda i Granskningsnämnden när vi inte tillräckligt har tagit avstånd från generaliserande uttalanden. Jag hörde att det blev ett väldigt liv i debatten och att Annie Lööf reagerade, sade hon. 

Och fortsatt: 

– Här gjorde vi bedömningen att det är ett uttryck som pekar ut en hel grupp.

SVT och SD har möte under lördagen

Under lördagen kommer Eva Landahl från SVT och SD:s presschef Henrik Vinge att ha ett möte i SVT-huset. 

”Där kommer jag framföra att detta är en skandal och att vårt krav är att de ber om ursäkt för detta tydligt och omgående”, skriver Henrik Vinge i ett sms till Expressen. 

Mötet som kommer att äga rum klockan 11 har också bekräftats av SVT. 

– Sverigedemokraterna har kallat till ett möte med oss, och jag kan bekräfta att det blir ett klockan 11 i SVT-huset. Exakt hur det kommer att se ut och vilka som ska vara med kan jag inte säga nu, uppger Camilla Hagert vid SVT:s pressjour till Expressen.

Jimmie Åkesson "Omsorgsfullt och inkluderande"

– Det jag sa var något omsorgsfullt och inkluderande. Jag sa att de passar inte in i Sverige därför de inte har anpassat sig, och då måste vi ge en möjlighet för dem att anpassa sig, säger Jimmie Åkesson i en intervju med Aftonbladet.

SVT ber inte om ursäkt

Nu går Hanna Stjärne, VD på SVT ut med ett pressmeddelande där hon försvarar beslutet. "Jag står bakom vår utgivares bedömning".

”SVT har att tillämpa radio- och tv-lagen som säger att uttalanden kan kräva ett bemötande eller avståndstagande. Lagen reglerar all etermedia i Sverige.

I går kväll gjorde SVT:s ansvariga utgivare bedömningen att ett enskilt uttalande i direktsändning, vägt mot lagen, behövde bemötas.

Jag står bakom vår utgivares bedömning. Vi har nyligen blivit fällda av Granskningsnämnden för en likartad situation i Aktuellt och vi tar Granskningsnämndens prövningar av våra publiceringar på största allvar. Självklart välkomnar vi en eventuell prövning av vårt agerande också denna gång," skriver Hanna Stjärne i pressmeddelandet.

Nu anmäler Sverigedemokraterna SVT

Efter SVT:s uttalande har SD:s presschef Henrik Vinge meddelat att det har gjorts en anmälan mot SVT till Granskningsnämnden, enligt GP. 

Trots det står Eva Landahl fast vid sitt beslut och menar på att det inte alls handlar om censur.  

- Vi recenserade inte vad partiledaren sade. Vi tog avstånd från ett påstående som Jimmie Åkesson gjorde under debatten. Han pekade ut invandrare som en grupp som inte kunde bli svenskar och det är ett uttalande som vi tar avstånd från, säger Eva Landahl i en intervju med GP

Bojkottar valvakan

SD har även uppmanat till en bojkott mot SVT tills valet är över.  Jimmie Åkesson avböjer "all medverkan" i SVT under lördagen och söndagen. Det betyder att han inte kommer att vara med på SVT:s traditionella valvaka där alla partiledare brukar intervjuas på valnatten.

– SVT väljer att förvanska det jag sa och sen motiverar man sitt beslut utifrån det. Jag tycker att det är oseriöst, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Såg du partiledardebatten?