Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt.
Jonas Sjöstedt hotar att fälla Löfvens regering. - Foto: Anders Wiklund/Pontus Lundahl /TT

Jonas Sjöstedts hot: "Då fäller vi Löfven"

Vänsterpartiet kommer inte Löfvens regering sitta kvar i onödan. Det berättar Jonas Sjöstedt i en ny intervju. Här är hotet mot S-regeringen.


Stefan Löfven har inte bara högerpartierna att bekymra sig över. Nu kommer Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt med nya skarpa hot mot regeringen. 

I en ny intervju i SVT:s "Mats möter" säger Sjöstedt att Vänsterpartiet kommer att fälla Löfven – om regeringen genomför den politik man sagt att man ska genomföra tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. 

– Vi kommer dra undan våra mandat, som är en förutsättning för regeringen att sitta kvar. Då måste de dra tillbaka de här förslagen. Vi skulle aldrig gå med på marknadshyror eller försämring av arbetsrätten, det skulle aldrig falla oss in, säger Jonas Sjöstedt i intervjun. 

Men det höll på att gå illa redan innan regeringen kunde bildas. Till en början ville inte Vänsterpartiet alls släppa fram Löfven-regeringen, något Sjöstedt ringde och sa till statsministern. 

– Det var en kraftig och tvär reaktion. Jag tror inte han tänkt sig att vi skulle säga nej. Det var ovanligt med en så tydlig konflikt. Jag kan inte återge det ordagrant men samtalet slutade i total oenighet. 

Vill inte avgå... än

Jonas Sjöstedt har suttit som partiledare sen 2012 – men han har inga som helst planer på att avgå.

– Jag sitter kvar tills vår kongress om ett år, och om partiet väljer om mig sitter jag kvar. Jag tycker det är väldigt kul att vara partiledare, och det blir allt roligare, säger Sjöstedt i SVT-intervjun

Vänsterpartiet går bra i opinionen just nu – men det finns ett annat parti som går fram mer. Se mer här!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att Sjöstedt ska fälla regeringen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Fem döms för bomber i Norrköping

Fem män döms för sin inblandning i flera planerade och ett utfört sprängdåd i Norrköping under förra året, rapporterar SVT Öst.

Ukraina-stöd bromsas i EU

Visst ska vi hjälpa Ukraina, lovar EU-länderna – men drar samtidigt i stödbromsen för att hålla egna väljare på gott humör inför kommande EU-val. Frågan tär på enigheten inför veckans toppmöte i Bryssel.

Ljusare förhoppningar kring tysk ekonomi

Det ser allt ljusare ut för Tyskland, Europas ekonomiska motor, enligt bedömare. Det månatliga Zew-indexet uppgick i februari till 31,7 jämfört med 19,9 föregående månad. Det var dessutom högt över marknadens förväntningar som låg på 20,5. Indexet mäter investerares och analytikers förväntningar på ekonomin.

Schweizisk klockexport ur led

Suget efter schweiziska lyxklockor minskar tydligt. I februari sjönk exporten med 3,8 procent på årsbasis – blott andra gången de tre senaste åren som man noterar fallande exportsiffror.

Åtvidaberg: Polisen rapporterar om skottlossning

"Höga smällar var misstänkt skottlossning", skriver polisen på sin hemsida.