Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor.
Jimmie Åkesson är glad över Busch Thors besked. - Foto: TT

Jimmie Åkesson hyllar Busch Thors utspel: "Klokt och moget"

Ebba Busch Thor tycker att Kristdemokraterna måste kunna samtala med Sverigedemokraterna. Inte helt oväntat välkomnas beslutet av Jimmie Åkesson.


Efter dagens historiska besked från Ebba Busch Thor, att Kristdemokraterna är beredda att samtala med Sverigedemokraterna, hyllas EBT av SD:s partiledare Jimmie Åkesson

"Klokt och moget resonerat av Ebba Busch Thor och KD. Ett naturligt steg givet det nya politiska landskap som tagit form", skriver Jimmie Åkesson på sin Facebook-sida. 

Åkessons inlägg kom bara minuter efter att Ebba Busch Thor avslöjat att hon tycker att Kristdemokraterna ska kunna samarbeta med SD – ett ställningstagande som enligt KD-ledaren har starkt stöd inom partiet

Inte helt förvånande är Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson beredda att inleda samtal och framtida samarbete tillsammans med Kristdemokraterna. 

"Jag välkomnar utvecklingen och ser fram emot fruktbara samtal när sådana kan tänkas bli aktuella", skriver Åkesson på Facebook. 

Men det är inte alla som gillar Ebba Busch Thors utspel. Liberalernas partiledare Jan Björklund tycker att detta är helt fel inriktning. 

"SD är ett högernationalistiskt parti som är skapat ur den svenska nynazismen. Sorgligt att Kd öppnar för förhandlingar. Sannolikt första steget mot det konservativa block som SD drömmer om", skriver Björklund på Twitter. 

Jan Björklund och Annie Lööf. (Henrik Montgomery/TT)

Lööf: "Jag är djupt besviken"

Även Annie Lööf tycker att beslutet är allvarligt. 

"Ett historiskt misstag av KD att öppna för förhandlingar och överenskommelser med SD, ett främlingsfientligt populistparti med rötterna i nynazismen. Jag är djupt besviken", skriver Lööf på Twitter. 

Läs mer om Ebba Busch Thors utspel här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du detta är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.