Greta Thunberg och en Hitler jugend-affisch
Greta Thunberg har hamnat på löpen i Norge. - Foto: TT/TV2

Norsk politiker jämförde Greta Thunberg med Hitlerjugend

Att ta en selfie med Greta Thunberg är lika illa som att vara nazist. Det menar en norsk politiker i ett uppmärksammat inlägg på Facebook. Nu har bilden skapat stor debatt i grannlandet.


Svenska 16-åringen Greta Thunberg har blivit en riktigt snackis världen över för sitt klimatengagemang. 

Men alla uppskattar inte tonåringens kamp för att rädda planeten – nu har en norsk politiker hamnat i blåsväder efter att ha jämfört Greta Thunberg med tysk nazistpropaganda från andra världskriget. 

Det var sent i onsdagskväll som Ole Jacob Johansen, lokalpolitiker för det högerpopulistiska Fremskrittspartiet, delade en bild på Facebook där man kan se en norsk miljöpartistisk politiker som tar en selfie tillsammans med Thunberg. 

Bredvid bilden ser man Greta jämte en bild på en flicka från nazistiska ungdomsorganisationen Hitlerjugend. I inlägget syns även en bild på nazi-toppen Heinrich Himmler tillsammans med en liten flicka. 

BIlden som delades av norska politikern (Bildkälla: TV2.no)

Norska TV2 kontaktade politikern för att fråga varför han jämför politiska motståndare med nazister och varför Greta Thunberg påminner om Hitlerjugend. 

"Jag ville bara visa hur barn kan användas i propagandasyften. Jag medger att bildvalet kan ge otrevliga associationer, det var inte min mening", skriver Ole Jacob Johansen i ett sms till TV2. 

Skandalen har blivit en stor snackis i Norge. Nu kräver norska Miljöpartiets Une Aina Bastholm att Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen måste ta avstånd från bilden. 

– Jag förstår inte poängen med att vara partiledare om man inte reagerar på detta. Är det bra att ha en offentlig debatt där man jämställer folk med nazister, frågar sig Bastholm i en intervju med TV2. 

MER: Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.

Krock mellan bil och malmbil utanför Pajala

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.