Söndag 1 Aug
Stockholm

Norsk politiker jämförde Greta Thunberg med Hitlerjugend

Greta Thunberg och en Hitler jugend-affisch
Greta Thunberg har hamnat på löpen i Norge. Foto: TT/TV2

Att ta en selfie med Greta Thunberg är lika illa som att vara nazist. Det menar en norsk politiker i ett uppmärksammat inlägg på Facebook. Nu har bilden skapat stor debatt i grannlandet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Svenska 16-åringen Greta Thunberg har blivit en riktigt snackis världen över för sitt klimatengagemang. 

Men alla uppskattar inte tonåringens kamp för att rädda planeten – nu har en norsk politiker hamnat i blåsväder efter att ha jämfört Greta Thunberg med tysk nazistpropaganda från andra världskriget. 

Det var sent i onsdagskväll som Ole Jacob Johansen, lokalpolitiker för det högerpopulistiska Fremskrittspartiet, delade en bild på Facebook där man kan se en norsk miljöpartistisk politiker som tar en selfie tillsammans med Thunberg. 

Bredvid bilden ser man Greta jämte en bild på en flicka från nazistiska ungdomsorganisationen Hitlerjugend. I inlägget syns även en bild på nazi-toppen Heinrich Himmler tillsammans med en liten flicka. 

BIlden som delades av norska politikern (Bildkälla: TV2.no)

Norska TV2 kontaktade politikern för att fråga varför han jämför politiska motståndare med nazister och varför Greta Thunberg påminner om Hitlerjugend. 

"Jag ville bara visa hur barn kan användas i propagandasyften. Jag medger att bildvalet kan ge otrevliga associationer, det var inte min mening", skriver Ole Jacob Johansen i ett sms till TV2. 

Skandalen har blivit en stor snackis i Norge. Nu kräver norska Miljöpartiets Une Aina Bastholm att Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen måste ta avstånd från bilden. 

– Jag förstår inte poängen med att vara partiledare om man inte reagerar på detta. Är det bra att ha en offentlig debatt där man jämställer folk med nazister, frågar sig Bastholm i en intervju med TV2. 

MER: Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris

Kommentera
Kopiera länk
Dela