Minsta avståndet på 40 år
Avståndet mellan Moderaterna och Kristdemokraterna – minsta någonsin - Foto: Henrik Montgomery/TT, Janerik Henriksson/TT

Avståndet mellan Moderaterna och Kristdemokraterna – minsta någonsin

I aprilmätningen av DN/Ipsos landade Kristdemokraterna på 12 procent, vilket är näst in till det dubbla av vad de hade vid valet. Inte så pjåkigt jämfört med Moderaterna som nu ligger hela fyra procent under deras valresultat.


DN/Ipsos mätserie har pågått i 40 år och aprilmätningen visar att avståndet mellan Moderaterna och Kristdemokraterna aldrig har varit mindre.

I mätningen landade KD på 12 procent, vilket är näst in till det dubbla av vad de hade vid valet. Inte så pjåkigt jämfört med M som nu ligger hela fyra procent under sitt valresultat.

"Med 12 procent avrundat neråt för KD och 16 procent avrundat uppåt för M är avståndet mindre än det varit någon gång tidigare i DN/Ipsos mätserie från 1979 och framåt", skriver Dagens Nyheter.

Centerpartiet har tidigare varit andra största i den tidigare Alliansen, efter Moderaterna. Men nu är det Kristdemokraterna som dragit ifrån och knyckt andra platsen, och det är inte med små steg direkt.

– Nu behövs det inga stora förändringar upp och ner för att Kristdemokraterna ska bli lika stora eller gå om Moderaterna. Med tanke på hur rörliga väljarna är numera kan man inte heller tala om några golv eller tak för partierna i opinionen, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter.

En majoritet av ministrarna bor i villa, bara en bor i hyresrätt. Samtidigt som en av ministrarna har aldrig bott i hyresrätt. Här kan du läsa mer om hur regeringen bor.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röstade du i riksdagsvalet 2018?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.