Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Avståndet mellan Moderaterna och Kristdemokraterna – minsta någonsin

- 24/04/2019, 20:45 -

I aprilmätningen av DN/Ipsos landade Kristdemokraterna på 12 procent, vilket är näst in till det dubbla av vad de hade vid valet. Inte så pjåkigt jämfört med Moderaterna som nu ligger hela fyra procent under deras valresultat.

DN/Ipsos mätserie har pågått i 40 år och aprilmätningen visar att avståndet mellan Moderaterna och Kristdemokraterna aldrig har varit mindre.

I mätningen landade KD på 12 procent, vilket är näst in till det dubbla av vad de hade vid valet. Inte så pjåkigt jämfört med M som nu ligger hela fyra procent under sitt valresultat.

"Med 12 procent avrundat neråt för KD och 16 procent avrundat uppåt för M är avståndet mindre än det varit någon gång tidigare i DN/Ipsos mätserie från 1979 och framåt", skriver Dagens Nyheter.

Centerpartiet har tidigare varit andra största i den tidigare Alliansen, efter Moderaterna. Men nu är det Kristdemokraterna som dragit ifrån och knyckt andra platsen, och det är inte med små steg direkt.

– Nu behövs det inga stora förändringar upp och ner för att Kristdemokraterna ska bli lika stora eller gå om Moderaterna. Med tanke på hur rörliga väljarna är numera kan man inte heller tala om några golv eller tak för partierna i opinionen, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter.

En majoritet av ministrarna bor i villa, bara en bor i hyresrätt. Samtidigt som en av ministrarna har aldrig bott i hyresrätt. Här kan du läsa mer om hur regeringen bor.

Röstade du i riksdagsvalet 2018?