Jimmie Åkesson
Jimmie Åkesson är inte speciellt glad. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jimmie Åkesson om dystra beskedet: "Jag är besviken"

Jimmie Åkesson har åkt på ett rejält bakslag i försöken att skapa en nordisk enighet i EU – nu säger han att han var helt oförberedd på beskedet.


Sen Sverigedemokraterna gick ut med att man inte längre vill ha en svensk folkomröstning om EU-medlemskapet har det varit viktigt för partiet att framhålla att det finns en växande grupp nationalistiska partier i EU-parlamentet som kan förändra unionen inifrån. 

Men nu har både samarbetet och Jimmie Åkesson fått ett rejält bakslag på det området.

Sverigedemokraterna har kämpat hårt för att få fram en nationalistisk union med Dansk Folkeparti och Sannfinländarna, men förra veckan gjorde dessa parti klart att de hellre samarbetar med italienska Lega, som i sin tur står franska högerextrema Le Pen nära. 

– Jag är besviken och jag är tagen på sängen. Det är inte alls de besked som vi har fått. Det är mycket tjuv och rackarspel nu. Men skulle Dansk Folkeparti eller Sannfinländarna inleda ett samarbete med Le Pens parti så ser jag det som obegripligt. Att ett nationalistiskt finländskt parti slår sig samman med Rysslandsvänner från Frankrike, jag har väldigt svårt att förstå det, säger Jimmie Åkesson till Dagens Nyheter. 

"Ingen kursändring"

Samtidigt vill Åkesson gärna få fram bilden av att Sverigedemokraterna faktiskt inte ändrat sig i EU-frågan. Detta trots att man så sent som i förra valrörelsen ville ha en folkomröstning om EU-medlemskapet, och att man nu ändrat sig. 

– Det är ingen kursändring, det tycker jag är viktigt att framhålla, säger Åkesson till DN om kursändringen.

– Men utsikterna för ett svenskt utträde är i bästa fall minimala. Det finns ingen opinion för det, det finns inget stöd för det i riksdagen, vi har sett hur krångligt det har blivit för Storbritannien, fortsätter Åkesson.

Ett nytt danskt parti vill förbjuda islam och utvisa alla som man anser inte är danska – läs mer om det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du rösta på SD i EU-valet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.