Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är Sverigedemokraternas tyngsta problem just nu

- 03/05/2019, 09:53

Sverigedemokraterna har några riktigt mörka regnmoln vid horisonten, skriver Nyheter24:s Karl Anders Lindahl i en analys.

Det kan tyckas att allting lirar för Sverigedemokraterna just nu. Men på horisonten finns vissa problem som Åkesson (eller någon annan) måste ta itu med.

1. Jimmie Åkesson

Och ja, ett problem är faktiskt Jimmie Åkesson. När det inte är debatt eller tid att hålla tal är Åkesson så gott som osynlig. I en intervju i Malou efter tio sa han nyligen att han bara gör det han "måste". 

Att vara partiledare är otroligt tufft, ja. Men om man ska leda ett av Sveriges största partier kanske man måste ha lite mer energi, både för sin egen och partiets skull. 

Uppenbarligen straffar det sig. I en intervju med DN visade Åkesson nyligen att han hade noll koll på vad systerpartierna hade för sig i norden, och att han blev "tagen på sängen" av ett negativt besked från Sannfinländarna och Dansk Folkeparti.

2. Kristdemokraterna

Sverigedemokraterna har nu ett problem man aldrig haft innan. Man tappar väljare till ett annat parti. I flera mätningar har det visat sig att Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna faktiskt växer på bekostnad av SD. 

Det är mer än bara ett hack i kurvan – det är ett skifte av momentum i politiken. Tiden där SD växte oavsett vad som hände, och när alla former av uppmärksamhet gynnade partiet, verkar vara över. 

3. Klimatet

Klimatet som fråga kommer inte direkt minska. Men det är ett område där Sverigedemokraterna helt misslyckats med att skaffa sig en tydlig profil. 

"Vi är inte klimatförnekare. Det finns en klimat", sa SD-toppen Jörgen Fogelklou nyligen. Det är möjligt att den typen av pajasretorik går hem hos gubbar som hatar i Greta Thunbergs kommentarsfält, men resten av befolkningen lär inte köpa det. 

4. Motstånd i opinionen

SD vet heller inte riktigt hur man ska växa längre. Nyligen gjordes en mätning som visade att en majoritet av svenska folket aldrig skulle kunna tänka sig att rösta på partiet

Att helt byta fot i EU-frågan, och ge upp tanken på att fixa en svensk folkomröstning, eller en "Sexit" som partiet en gång kallade det, kan skrämma bort även inbitna väljare. 

5. Generationsväxling

Tidigare i år meddelade partiveteranen Mattias Karlsson att han drar sig tillbaka från partitoppen och avgår som gruppledare i riksdagen. Han lär inte direkt bli den sista gå den vägen under mandatperioden. 

I toppen finns mängder av trötta män som snart måste ersättas – och här har man ett problem. 

Hur kommer maktstriderna se ut när det gamla gardet och Jimmie Åkesson kliver av? Och vem kommer stå kvar när röken lagt sig? Hur mycket parti kommer det finnas kvar. Och hur kommer någon någonsin lyckas styra partiet med den järnhand Karlsson, Åkesson och Jomshof lyckats göra i nästan 15 år? 

Karl Anders Lindahl, politikredaktör på Nyheter24. 

Problemen hopar sig för SD – nyligen backade partiet i en stor undersökning – läs mer om det här!

Tror du Åkesson kommer avgå innan nästa val?