Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är sexskandalerna som skakade Sverigedemokraterna

- 20/05/2019, 12:58 -

Sverigedemokraterna, precis som många andra partier, har sedan grundandet drabbats av olika skandaler. Här är s sexskandaler som gjorde så att det blåste rejält om partiet.

Det var i söndags, den 19 maj, som Sverigedemokraterna skakades av en ny skandal, precis en vecka innan EU-valet.

Partiets toppnamn i EU-parlamentet Peter Lundgren avslöjades nämligen med att ha antastat en kvinnlig SD-politiker. Här kan du läsa allt om det.

Men det är inte första gången som partiet är i blåsväder för något liknande. Nyheter24 listar sju skandaler som verkligen skakat partiet.

Jimmie Åkesson
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Bildkälla: Lars Pehrson SvD/TT

1. Peter Lundgren-skandalen

Den senaste i raden av alla skandaler. Den 19 maj skickade Sverigedemokraterna ut ett pressmeddelande där de strök EU-parlamentarikern Kristina Winberg från valsedlarna. Anledningen? För att hon bland annat ska ha konspirerat att smutskasta partiet och partikamraterna.

Winberg ska nämligen berättat för partiledningen att hon haft ett bandat samtal där en kvinnlig partikamrat riktar anklagelser mot en SD-man som ska ha tafsat på henne.

Mannen visar sig vara SD:s toppkandidat Peter Lundgren och när han konfronterades av Expressen så medgav han att anklagelserna stämde.

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna, säger SD-kandidaten Peter Lundgren till Expressen. 

Den 29 november 2019 stod det klart att Lundgren åtalas.

2. Jonas Millard-skandalen

Riksdagsledamoten Jonas Millard valde att självmant avgå efter att både DN och Expressen publicerat en rad avslöjanden.

Avslöjandet handlade om ett konto på sajten Flashback som Millard använt, på kontot hade Millard skrivit en rad inlägg med misogyna och kvinnoförnedrande kommentarer under en tioårsperiod.

Jonas Millard avgick från sin post i december 2018.

3. Sexbrott involverande tonårsflicka

Det var 2017 som en politiker inom Sverigedemokraterna meddelade att han hoppade av partiet efter att Högsta domstolen valt att inte ta upp hans överklagande av en tidigare dom.

Domen? Han dömdes för utnyttjade av barn för sexuell posering och straffet blev villkorlig dom och 50 dagsböter, skriver BT.

Politikern hade nämligen hotat en tonårsflicka med att lägga ut nakenbilder av henne på internet – om hon inte poserade naken framför hennes webbkamera.

4. Sexslavs-uttalandet

Markus Palmheim satt som ledamot för Sverigedemokraterna i Danderyd innan han valde att lämna sitt uppdrag 2017.

Anledningen till att han lämnade var att sajten Inte Rasist Men... avslöjade att han skrivit några minst sagt problematiska och opassande inlägg på nätet.

Skärmdump Palmheim
Bild: Skärmdump

5. Mail-skandalen 

Dåvarande SD-topparna Jonas Millard, Kent Ekeroth och Mattias Karlsson, tidigare gruppledare för partiet, hamnade REJÄLT i blåsväder 2016 efter ett avslöjande av Expressen.

Det nystades upp att Mattias Karlsson kallat en kvinna som gruppvåldtagits av "afrikaner" för "indoktrinerad" i ett mail. Något han också fick medhåll av Kent Ekeroth, partiets dåvarande rättspolitiska talesperson.

I Jonas Millards fall handlade det om ett mail han skickat till en partikamrat med ämnesraden "kul läsning", bifogat i mailet var en våldtäktsdom.

6. Hanna Wigh utsätts för sexuella angrepp

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Hanna Wigh lämnade SD 2017 – detta efter att hon ska ha utsatts för sexuella övergrepp av en av topparna inom partiet. 

– Vi får utgå från att det här är sant, och då smyger det alltså omkring en våldtäktsman i våra lokaler, sade Åkesson när Wigh gick ut med det, till Aftonbladet.

Åkesson hävdade också att man i partiet inte visste vem anklagelsen gällde, och att de ville att Hanna Wigh skulle uttala sig om vem det handlade om.

Detta var dock något som Wigh dementerade – enligt henne så ska partiet ha varit väl informerade om vem det handlade om.

– Han ljuger. De har fått namnet av mig. Jag träffade honom i TV4:s korridor nu på morgonen och då hade vi en diskussion, där berättade jag vem det var. Jag berättade också när var och hur detta skedde, sade Hanna Wigh till Nyheter24

7. Tjänstemännen som kom tillbaka 

Två tjänstemän i Sverigedemokraterna fick gå år 2013 och lämna sina poster. Det efter anklagelser om våldtäkt och sexuella trakasserier. Men 2016 så välkomnades de två tillbaka in i partiet, skriver Expo.

En av de som blivit utsatta var Maddelen Larsson, dåvarande kommunpolitiker för SD.

– Jag har blivit kränkt av sexuella närmanden som han håller på med. Jag gjorde en skrivelse om det till Sverigedemokraterna riks och dåvarande partisekreterare Björn Söder. Jag tyckte att partiet skötte det bra, man avskedade honom. Men när man nu återanställde blev jag chockad. Partiet skulle ju stötta i det här, men gjorde något helt annat senare, sade Maddelen Larsson, till Expo.