Kristdemokraterna starkt framåt i ny stor mätning – SD backar

- 04/06/2019, 09:39 -

Idag släpps SCB:s partisympatiundersökning, en av de mest pålitliga opinionsundersökningarna i Sverige – och några som jublar idag ser ut att vara Kristdemokraterna.

Idag släpper Statistiska Centralbyrån (SCB) den första av sina två stora årsmätningar, och en av de tyngsta och mest pålitliga opinionsundersökningarna i Sverige.

Mätningen är den första sedan regeringsuppgörelsen, det så kallade januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Så hur har detta då påverkat väljarnas stöd för de olika partierna? Det har vi skrivit allt om!

Kristdemokraterna ökar kraftigt – SD backar

Ja – de som ser ut att jubla mest är sannerligen Kristdemokraterna som går starkt framåt i den nya mätningen. 

Partiet tar väljare från Moderaterna – och ökar med hela 6,7 procentenheter sedan den valet förra året. I mätningen får partiet hela 13,0 procent, något som måste ses som en succé. 

Några som tappar däremot från det förra valet är Sverigedemokraterna som går från 17,5 till 17,1 procent i den nya undersökningen.

Moderaterna tokbackar

Mätningens stora förlorare måste vara moderaterna. Kristerssons parti tappar nämligen 3,8 procentenheter från 19,8 till 16,0 sedan valet och får nu se sig omkörda av SD i opinionen.

MER: Alternativ för Sverige ökar – men är långt under spärren

Är du förvånad över resultatet?