Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD:s gigantiska miss – tappade flera procentenheter

- 07/06/2019, 09:31

Sverigedemokraterna kammade hem hela 17,5 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men partiets egna eftervalsanalys pekar på att siffran hade kunnat vara bättre om det skötte abortfrågan bättre.

Sverigedemokraterna gjorde ett toppenval och landade på hela 17,5 procent i riksdagsvalet. En siffra som kanske hade kunnat vara mycket bättre om de haft en annan ställning i abortfrågan. Det ska nämligen vara en slutsats partiet kommit fram till i deras egna valanalys, det erfar Ekot.

SD är som bekant det enda riksdagspartiet som driver frågan att gränsen för fri abort ska sänkas från 18 veckor, som den är på idag, till 12. 

Detta ska enligt valanalysen alltså varit till en belastning för partiet och de bedömer att man ska ha tappat "flera procentenheter" på grund av partiets ställning i frågan.

Öppnar för att ta ny ställning i frågan

Enligt källor till Ekot ska nu en arbetsgrupp se över partiets abortpolitik. Och det talar då alltså för att det hela landar i ett förslag om att överge den nuvarande ställning och att istället anta den nuvarande lagstiftningen.

Högt uppsatta politiker inom partiet menar att partiet inte ska ha varit beredda på kritiken från de politiska motståndarna angående abortfrågan.

– Vi kommer att behöva göra en positionsförflyttning, säger en ledande sverigedemokrat till Ekot.

MER: Jimmie Åkessons kris – kvinnorna flyr Sverigedemokraterna

Borde SD ändra sin ställning i abortfrågan?