Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stefan Löfven om sin lönehöjning: "Det är en väldigt hög lön"

- 16/06/2019, 10:12 -

I juli får statsminister Stefan Löfven och ministrarna i regeringen löneökning, något som kritiserats från flera håll. Under statsministerns tal på Järvaveckan kommenterade han sin löneökning.

Sedan i onsdags den 12 juni har Järvaveckan pågått – en vecka som handlar om att minska avståndet mellan de folkvalda politikerna och medborgarna. Bland annat har Centerpartiets partiledare Annie Lööf, Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och statsministern Stefan Löfven (S) talat. 

I fredags, mitt under Järvaveckan, stod det även klart hur mycket mer Stefan Löfven och ministrarna i regeringen kommer att få i arvode från och med den 1 juli i år. 

Statsministern kvitterar idag ut 172 000 kronor i månaden och kommer att få en höjning med 4 000 kronor per månad. Han landar då på 176 000 kronor i månaden. Här kan du läsa mer om det beslutet.

Men hans kommande lönehöjning har fått en hel del kritik från flera håll. 

Stefan Löfven kommenterade lönehöjningen under Järvaveckan. Bildkälla: Anders Wiklund/TT

"Jag kommer själv från verkstadsgolvet"

Under lördagskvällen höll statsministern tal på Järvaveckan. Då kommenterade han bland annat sin kommande löneökning. 

– Jag förstår de kritiska reaktionerna. Jag kommer själv från verkstadsgolvet och där hade vi inte alls de här nivåerna, sade han. 

Och fortsatte:

– Det är en väldigt hög lön, det är ingen tvekan om det. Men det är en nämnd som sätter lönenivåerna, så det är ingenting som jag eller någon annan i regeringen har något inflytande över.

Läs också: Så mycket har Löfvens lön ökat sedan han blev statsminister

Tycker du att Löfvens lön är för hög?