Stefan Löfven
Stefan Löfven om sin lönehöjning: "Det är en väldigt hög lön" - Foto: Anders Wiklund/TT, Johan Nilsson/TT

Stefan Löfven om sin lönehöjning: "Det är en väldigt hög lön"

I juli får statsminister Stefan Löfven och ministrarna i regeringen löneökning, något som kritiserats från flera håll. Under statsministerns tal på Järvaveckan kommenterade han sin löneökning.


Sedan i onsdags den 12 juni har Järvaveckan pågått – en vecka som handlar om att minska avståndet mellan de folkvalda politikerna och medborgarna. Bland annat har Centerpartiets partiledare Annie Lööf, Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och statsministern Stefan Löfven (S) talat. 

I fredags, mitt under Järvaveckan, stod det även klart hur mycket mer Stefan Löfven och ministrarna i regeringen kommer att få i arvode från och med den 1 juli i år. 

Statsministern kvitterar idag ut 172 000 kronor i månaden och kommer att få en höjning med 4 000 kronor per månad. Han landar då på 176 000 kronor i månaden. Här kan du läsa mer om det beslutet.

Men hans kommande lönehöjning har fått en hel del kritik från flera håll. 

Stefan Löfven kommenterade lönehöjningen under Järvaveckan. Bildkälla: Anders Wiklund/TT

"Jag kommer själv från verkstadsgolvet"

Under lördagskvällen höll statsministern tal på Järvaveckan. Då kommenterade han bland annat sin kommande löneökning. 

– Jag förstår de kritiska reaktionerna. Jag kommer själv från verkstadsgolvet och där hade vi inte alls de här nivåerna, sade han. 

Och fortsatte:

– Det är en väldigt hög lön, det är ingen tvekan om det. Men det är en nämnd som sätter lönenivåerna, så det är ingenting som jag eller någon annan i regeringen har något inflytande över.

Läs också: Så mycket har Löfvens lön ökat sedan han blev statsminister

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att Löfvens lön är för hög?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett område i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.