Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD i Skurups förslag: Förbjud andra språk än svenska i skolan

- 18/06/2019, 14:57

Sverigedemokraterna i Skurup vill nu införa en ny skolpolicy i kommunen. De nämligen att andra språk förutom svenskan ska förbjudas i skolan.

Sverigedemokraterna i Skurup vill nu införa en ny policy i kommunen som minst sagt kan få några att höja på ögonbrynen. De vill nämligen förbjuda andra språk än svenskan i kommunens skolor, skriver lokaltidningen.

Enligt partiet så motiverar man policyn genom att utanförskap och missförstånd är konsekvens av att det talas olika språk i kommunens skolor.

”Att våga ställa krav på att det talas svenska i våra skolor är att våga ta ansvar för skolan, något som tyvärr saknats under lång tid. Därför är vi övertygade om att det skall vara svenska som normalt används som samtalsspråk i korridorer och klassrum, för en snabbare integration i det svenska samhället”, skriver partiet i förslaget enligt Lokaltidningen.

Ska stärka integrationen

Sverigedemokraternas gruppledare i Skurup, Lars Nyström, menar att förbudet kan leda till att nyanlända kan integreras bättre i samhället.  

– Det har kommit många nyanlända till vår kommun och många av dem kan inte svenska i grunden. Nyckeln till att komma in i svenska samhället är språket. Då kan du läsa tidningar, ta del av medier, sen måste du prata svenska för att få ett hyggligt jobb, säger Nyström till Expressen och fortsätter:

– För det är det viktigaste, att få ett jobb och inte hamna i utanförskap. Så vi har resonerat som så att vi måste satsa på att på att de ska lära sig svenska.

"Det är av omtanke för de nyanlända"

Förbudet är tänkt att gälla från förskolan till gymnasiet, däremot är språklektionerna undantagna från detta.

Nyström menar att man som barn har goda möjligheter till att ta sig an det svenska språket och att detta kommer att leda till att nyanlända kan knyta bättre kontakter med svensktalande.

– Barn lär sig snabbt. Det kommer ta en litet tag, men sen pratar de flytande svenska. Vi menar att det är av omtanke för de nyanlända att de lär sig svenska snabbt, säger Nyström till Expressen.

Hur är det då tänkt att fungera i praktiken? Jo, Nyström menar att man helt enkelt får ta att informera eleverna vikten av att tala det svenska språket i skolan och hur bestämmelserna ser ut. Sen när de väl kommer hem så får de prata hur de vill.

MER: Jimmie Åkessons kris – kvinnorna flyr Sverigedemokraterna

Vad tycker du om förslaget?