Experter-tror-att-Trump-vinner-presidentvalet-2020
Experter tror att Trump vinner presidentvalet 2020 - Foto: Evan Vucci/AP, Pixabay

Experterna: Därför blir Trump omvald till president 2020

2016 blev både lekmän och experter chockade när Donald Trump blev vald till USAs president. Nu är det snart presidentval igen – och den här gången ser experternas prognoser något annorlunda ut.


2020 är det presidentval i USA och i takt med att valet närmar sig trillar också experternas analyser in  – och till skillnad från 2016 tror flera att Donald Trump har ett stort övertag.

Faktorer för Trump

En av de som har uttalat sig är norska Hilmer Mjelde, USA-expert och doktorand vid Bergen universitet. Han menar att Trumps chanser inte bara är goda utan att han är den kandidat som är troligast att vinna. Till Trumps fördel är det faktum att han redan är sittande president och även att landet för tillfället har god ekonomi, menar Mjelde.

Bildkälla: Pablo Martinez Monsivais/AP

Även Sven Melby, forskare på institutet för försvarsstudier, har uttryckt liknande tankar:

– Som sittande president har du möjlighet att spela på andra kort än vad motkandidaterna kan. Då kan du förändra valkampanjens dynamik, säger Melby till Dagbladet. 

Faktorer emot Trump

Men det finns även faktorer som talar emot Trump – bland annat tillfredställelse-rapporter som den amerikanska befolkningen besvarat under hans presidentperiod. 

– Han ligger i genomsnitt på runt 42-43 procent. Det är i grunden för lågt för att säkerställa att bli omvald. Under normala omständigheter borde du ha minst 50 procent, säger Melby till Dagbladet.

Bildkälla: Susan Walsh/AP

Han tillägger dock att saker och ting inte alltid går som man tänkt när det kommer till Trump. 

Apokalyptiskt val

Även när det kommer till själva valkampanjerna har experterna särskilda prognoser. Bland annat tror Mejlde att både demokraterna och republikanerna kommer tillämpa en mer apokalyptisk och katastrof-orienterad retorik än vad de gjorde 2016.

Bildkälla: David Zalubowski/AP

Läs även: Här är 15 år gamla videon Trump inte vill att du ska se

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du att Trump ska bli omvald?
Tack för din röst!