Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaternas krav: Studera svenska värderingar för att få bidrag

- 01/07/2019, 10:45 -

Moderaterna tycker att integrationen i Sverige fungerat på tok för dålig. För att ändra det vill de bland annat de som invandrat hit ska gå en kurs i grundläggande svenska värderingar.

Det är i en debattartikel publicerad i Expressen som den moderata partiledaren Ulf Kristersson och moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson, delar med sig av deras vision.

I debattartikeln skriver de två topparna att Sverige präglats av en dålig integration kombinerat med en stor invandring under en lång tid. De menar att detta skapat problem så som kriminalitet, utanförskap, bidragsberoende och dåliga skolresultat.

Men nu vill alltså Moderaterna åtgärda detta.

"Moderaterna är redo att leda det arbetet. Det är för oss uppenbart att jobb och kunskaper i svenska är två nycklar till fungerande integration. Men det räcker inte. Den som kommer till Sverige måste också ta till sig av våra grundläggande värderingar", skriver Kristersson och Svantesson i texten.

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson
Moderaterna vill att man ska gå kurs i svenska värderingar för att få bidrag. Bildkälla: Pontus Lundahl TT/TT

Obligatorisk samhällsorientering och ökat fokus på värderingar

I debattartikeln listar Moderaterna sju stycken punkter, som de hoppas ökar människors möjlighet att bli en del av det svenska samhället. 

En av de sju punkterna är obligatorisk samhällsorientering. Vilket betyder att samhällsorienteringen ska vara obligatorisk från dag ett i Sverige för alla asylsökande. Deltar man inte i Migrationsverkets aktiviteter, då har man inte heller rätt till dagsersättning.

De sju punkterna i sin helhet är: obligatorisk samhällsorientering, utökad samhällsorientering för nyanlända, ökat fokus på värderingar, nationella kursplaner, skärpt tillsyn, obligatorisk samhällsorientering för nyanlända elever och att äldre bör omfattas av samhällsorienteringen.

MER: Miljöpartiet vill ha skatt på kläder – redan om några år

Vad tycker du om förslaget?