Moderaterna vill skärpa kraven för att få bidrag
Moderaterna vill skärpa kraven för att få bidrag - Foto: Christine Olsson TT/TT, Fredrik Sandberg TT/TT

Moderaternas krav: Studera svenska värderingar för att få bidrag

Moderaterna tycker att integrationen i Sverige fungerat på tok för dålig. För att ändra det vill de bland annat de som invandrat hit ska gå en kurs i grundläggande svenska värderingar.


Det är i en debattartikel publicerad i Expressen som den moderata partiledaren Ulf Kristersson och moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson, delar med sig av deras vision.

I debattartikeln skriver de två topparna att Sverige präglats av en dålig integration kombinerat med en stor invandring under en lång tid. De menar att detta skapat problem så som kriminalitet, utanförskap, bidragsberoende och dåliga skolresultat.

Men nu vill alltså Moderaterna åtgärda detta.

"Moderaterna är redo att leda det arbetet. Det är för oss uppenbart att jobb och kunskaper i svenska är två nycklar till fungerande integration. Men det räcker inte. Den som kommer till Sverige måste också ta till sig av våra grundläggande värderingar", skriver Kristersson och Svantesson i texten.

Moderaterna vill att man ska gå kurs i svenska värderingar för att få bidrag. Bildkälla: Pontus Lundahl TT/TT

Obligatorisk samhällsorientering och ökat fokus på värderingar

I debattartikeln listar Moderaterna sju stycken punkter, som de hoppas ökar människors möjlighet att bli en del av det svenska samhället. 

En av de sju punkterna är obligatorisk samhällsorientering. Vilket betyder att samhällsorienteringen ska vara obligatorisk från dag ett i Sverige för alla asylsökande. Deltar man inte i Migrationsverkets aktiviteter, då har man inte heller rätt till dagsersättning.

De sju punkterna i sin helhet är: obligatorisk samhällsorientering, utökad samhällsorientering för nyanlända, ökat fokus på värderingar, nationella kursplaner, skärpt tillsyn, obligatorisk samhällsorientering för nyanlända elever och att äldre bör omfattas av samhällsorienteringen.

MER: Miljöpartiet vill ha skatt på kläder – redan om några år

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om förslaget?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.