Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaternas nya krav: Skrota elevens val helt och hållet

- 01/07/2019, 11:45

Elevens val kan snart vara historia. Moderaterna vill lägga ner ämnet helt och hållet. Istället ska det bli fler timmar svenska, engelska och matte.

Moderaterna vill avskaffa elevens val – istället ska de timmarna läggas på de ämnen eleverna har svårast i, för att fler ska kunna gå ut grundskolan med gymnasiebehörighet. 

Idag har man 177 timmar elevens val i skolan och många uppskattar chansen att göra något annorlunda med sin skoltid, som att spela fotboll eller lära sig ett instrument. 

Men Moderaterna vill alltså skrota ämnet helt, eftersom ämnet inte har någon fast satt läroplan, och att det inte följs upp ordentligt. 

– Vi vill fånga upp dem som har dåliga betyg i kärnämnena. Om du har dåliga betyg i viktiga ämnen är det ju inte rimligt att du ska lägga flera timmar i veckan på något annat, säger M-ledaren Ulf Kristersson till Nyheter24. 

Däremot menar han att de grundskoleelever som har bra betyg ska kunna fortsätta ha en form av eget val, genom att kunna lägga till extra ämnen – men det är inget Kristersson kan gå in närmare på hur det kommer gå till. 

– Då har man utrymme att fördjupa sig i andra saker, men det ska inte vara oberoende om du klarar av kärnämnena eller inte, säger Kristersson.  

Är elevens val ett stort problem idag menar du?

– Det är ett uppenbart problem, om man lägger åtskilliga timmar på fel saker. Resurserna måste läggas så att alla kan gå ut grundskolan med gymnasiebehörighet. 

Samtidigt lanserar Moderaterna flera förslag på integrationsområdet. Bland annat ska kraven på personer som läser SFI skärpas, och möjligheterna för invandrare att få betalt tolk vid kontakt med myndigheter. 

Man vill också ha obligatorisk samhällsorientering från dag ett i Sverige. Det kan du läsa mer om här!

Tycker du det här är en bra idé?