Ulf Kristersson
Ulf Kristersson idag. - Foto: Jonas Ekströmer/Henrik Montgomery/TT

Moderaternas nya krav: Skrota elevens val helt och hållet

Elevens val kan snart vara historia. Moderaterna vill lägga ner ämnet helt och hållet. Istället ska det bli fler timmar svenska, engelska och matte.


Moderaterna vill avskaffa elevens val – istället ska de timmarna läggas på de ämnen eleverna har svårast i, för att fler ska kunna gå ut grundskolan med gymnasiebehörighet. 

Idag har man 177 timmar elevens val i skolan och många uppskattar chansen att göra något annorlunda med sin skoltid, som att spela fotboll eller lära sig ett instrument. 

Men Moderaterna vill alltså skrota ämnet helt, eftersom ämnet inte har någon fast satt läroplan, och att det inte följs upp ordentligt. 

– Vi vill fånga upp dem som har dåliga betyg i kärnämnena. Om du har dåliga betyg i viktiga ämnen är det ju inte rimligt att du ska lägga flera timmar i veckan på något annat, säger M-ledaren Ulf Kristersson till Nyheter24. 

Däremot menar han att de grundskoleelever som har bra betyg ska kunna fortsätta ha en form av eget val, genom att kunna lägga till extra ämnen – men det är inget Kristersson kan gå in närmare på hur det kommer gå till. 

– Då har man utrymme att fördjupa sig i andra saker, men det ska inte vara oberoende om du klarar av kärnämnena eller inte, säger Kristersson.  

Är elevens val ett stort problem idag menar du?

– Det är ett uppenbart problem, om man lägger åtskilliga timmar på fel saker. Resurserna måste läggas så att alla kan gå ut grundskolan med gymnasiebehörighet. 

Samtidigt lanserar Moderaterna flera förslag på integrationsområdet. Bland annat ska kraven på personer som läser SFI skärpas, och möjligheterna för invandrare att få betalt tolk vid kontakt med myndigheter. 

Man vill också ha obligatorisk samhällsorientering från dag ett i Sverige. Det kan du läsa mer om här!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du det här är en bra idé?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.