Skarpa kravet från S: Totalförbjud rasistiska organisationer

- 02/07/2019, 21:05 -

Efter år av debatt är det klart. Socialdemokraterna vill totalförbjuda rasistiska organisationer. Nu ska en kommitté tillsättas.

Socialdemokraterna med justitieminister Morgan Johansson i spetsen vill förbjuda "rasistiska organisationer". Det skriver partiet i ett nytt utspel idag. 

Exakt hur förbudet ska se ut är dock inte klart, S vill tillsätta en kommitté som ska bestämma hur det hela kommer se ut i ren lagtext – något som pekar på att förbudet kan vara en bit bort rent tidsmässigt. 

– Nazismen är ingen åsikt, det är ett brott mot mänskligheten. Men nazistiska och andra högerextrema organisationers aktivitet har ökat på senare år och därför måste vi vidta skarpare åtgärder, säger Morgan Johansson i ett uttalande

Enligt S utgör vit makt-grupper ett hot mot demokratin, och är också benägna att begå terrorbrott i Sverige. 

NMR kan förbjudas

Efter att nazistiska organisationen NMR ännu en gång fått tillstånd att demonstrera i Visby har debatten väckts om hur man ska se på våldsbejakande rasistiska organisationer. 

Så här sa Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till Nyheter24 på tisdagen om NMR:s närvaro. 

– Det är obehagligt. Det gör att andra människors yttrandefrihet begränsas. RFSL är inte här, många människor med utländsk bakgrund känner ett direkt hot mot sin person,.

Här kan du se ett klipp på NMR när de demonstrerar – i piskande ösregn