Greta Thunberg riktar stark kritik mot samtliga riksdagspartier efter almedalsveckan
Greta Thunberg riktar stark kritik mot samtliga riksdagspartier efter Almedalsveckan. - Foto: Michael Kappler AP/TT, Adam Ihse TT/TT, Henrik Montgomery TT/TT;

Greta Thunbergs känga mot toppolitikerna: "Skrämmande"

Den förra veckan samlades Sveriges politiska elit för att samtala under Almedalsveckan. Nu möter samtliga riksdagspartier kritik från klimataktivisten Greta Thunberg.


Förra veckan samlades den svenska politik-eliten på Gotland och deltog i den populära Almedalsveckan. Väl där snackades det allt om abort, skatter, ryggrader och klimatet förstås.

En som var föga imponerad över vad som sades om just klimatet var klimataktivisten Greta Thunberg, som på sina sociala medier riktade stark kritik mot samtliga riksdagspartier.

Greta Thunberg var inte imponerad över riksdagspartierna. Bildkälla: Greta Thunberg/Twitter

"Klimatkrisen existerar inte i deras värld"

Och enligt Greta verkar avsaknaden av kunskap och rädsla inför klimatförändringarna från partiernas håll vara ett medvetet val.

"Nu har jag lyssnat på alla partiledartal från #Almedalen . Inte hos ett enda parti finns ens en början på insikt. Klimatkrisen existerar inte i deras värld. Ett mer och mer medvetet val förstås, samtidigt som klockan tickar. Det är skrämmande", skriver Greta på sin Twitter.

Får medhåll från klimatforskare

Kimberly Nicholas som är klimatforskare vid Lunds Universitet, har på uppdrag från SvD, analyserat politikernas tal under Almedalsveckan – och hon är inne på samma spår som Thunberg.

– Det är bra att politikerna nämner klimatmålen. Men samtidigt har Sveriges riksdag faktiskt antagit en klimatlag. Det är lite som att politikerna säger ”jag ska inte bryta den lag jag har stiftat”. Politikernas jobb är att implementera policyer som tar Sverige till nollutsläpp, snabbt, säger Kimberly Nicholas, till Svenska Dagbladet.

MER: Greta Thunberg blev nyligen utsedd till Sveriges mäktigaste unga person av Nyheter24 – läs allt om det här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om riksdagspartiernas klimatpolitik?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.