Greta Thunbergs känga mot toppolitikerna: "Skrämmande"

- 09/07/2019, 08:36 -

Den förra veckan samlades Sveriges politiska elit för att samtala under Almedalsveckan. Nu möter samtliga riksdagspartier kritik från klimataktivisten Greta Thunberg.

Förra veckan samlades den svenska politik-eliten på Gotland och deltog i den populära Almedalsveckan. Väl där snackades det allt om abort, skatter, ryggrader och klimatet förstås.

En som var föga imponerad över vad som sades om just klimatet var klimataktivisten Greta Thunberg, som på sina sociala medier riktade stark kritik mot samtliga riksdagspartier.

Greta Thunberg svingar mot riksdagspartierna
Greta Thunberg var inte imponerad över riksdagspartierna. Bildkälla: Greta Thunberg/Twitter

"Klimatkrisen existerar inte i deras värld"

Och enligt Greta verkar avsaknaden av kunskap och rädsla inför klimatförändringarna från partiernas håll vara ett medvetet val.

"Nu har jag lyssnat på alla partiledartal från #Almedalen . Inte hos ett enda parti finns ens en början på insikt. Klimatkrisen existerar inte i deras värld. Ett mer och mer medvetet val förstås, samtidigt som klockan tickar. Det är skrämmande", skriver Greta på sin Twitter.

Får medhåll från klimatforskare

Kimberly Nicholas som är klimatforskare vid Lunds Universitet, har på uppdrag från SvD, analyserat politikernas tal under Almedalsveckan – och hon är inne på samma spår som Thunberg.

– Det är bra att politikerna nämner klimatmålen. Men samtidigt har Sveriges riksdag faktiskt antagit en klimatlag. Det är lite som att politikerna säger ”jag ska inte bryta den lag jag har stiftat”. Politikernas jobb är att implementera policyer som tar Sverige till nollutsläpp, snabbt, säger Kimberly Nicholas, till Svenska Dagbladet.

MER: Greta Thunberg blev nyligen utsedd till Sveriges mäktigaste unga person av Nyheter24 – läs allt om det här!

Vad tycker du om riksdagspartiernas klimatpolitik?