Söndag 5 Dec
Stockholm

Rasistiska organisationer och deltagande i dem kan förbjudas

En utredning har startat gällande ett förbud mot rasistiska organisationer.
En utredning har startat gällande ett förbud mot rasistiska organisationer. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT, Pixabay

Nu har regeringen tillsatt en kommitté för att diskutera ett eventuellt förbud mot rasistiska organisationer och även deltagande i dem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyheter24 skrev tidigare om Socialdemokraternas uttalande gällande ett totalförbud mot rasistiska organisationer, då organiserad rasism ses som ett hot mot samhället. Regeringen har nu skrivit på sin hemsida gällande den nya parlamentariska kommittén som blivit tillsatt. 

Särskilda straffansvar

Kommittén kommer fokusera på frågor kring huruvida det ska introduceras särskilda straffansvar för de som deltar i rasistiska organisationer, men även ett förbud mot redan existerande rasistiska organisationer.

Det var Morgan Johansson (S) som gick ut med meddelandet om att en kommitté ska tillsättas specifikt för att undersöka ett eventuellt straffansvar på området, skriver SVT.

"Skulle kunna utgöra terroristbrott"

Det som regeringen bland annat skriver på sin hemsida är en förklaring till beslutet, där de menar att organisationer med rasistiska bakgrunder och ideal bidrar till främlingsfientliga budskap i medier och på internet.

De skriver även att "Vit makt-miljöns aktiviteter utgör också ett hot mot enskilda individer. Personer inom den miljön bedöms ha förmåga att begå grova våldsbrott som skulle kunna utgöra terroristbrott i Sverige".

Med denna förklaring tillägger de även att det inte endast räcker med att förhindra rasism i allmänhet, utan att det krävs en särskild uppmärksamhet.

Ska presenteras senast den 28 februari 2021

Det som även kommer att analyseras är vilka konsekvenser och effekter som kommit av de redan begränsade rasistiska organisationerna i andra länder.

Den valde utredaren blir Dag Mattsson, justitieråd i Högsta domstolen.

Senast den 28 februari 2021 ska ärendet presenteras, skriver regeringen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela