Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Abortförbud kan försvinna på Gibraltar – folkomröstning väntar

- 12/07/2019, 10:52 -

Gibraltar, som ligger vid Spaniens sydöstra spets, kommer att ha en folkomröstning i mars 2020. Varför? För att eventuellt legalisera abort.

Det har varit mycket uppståndelse kring abortfrågan på senaste tiden. Detta dels då Alabama tidigare i år röstade igenom världens hårdaste abortlag.

Nyheter24 har även skrivit om de länder i världen som har de striktaste förbuden mot abort, vilket du kan läsa om här.

Nytt förslag i Europa

Men på många platser runt om i världen kämpar människor för att motverka förbuden. Den brittiska enklaven Gibraltar, beläget vid Spaniens sydkust, har en av världens hårdaste abortlagar där en abort kan leda till fängelsestraff – på livstid.

På Gibraltar bor en lokalbefolkning på cirka 30 000 människor och dessa invånare ska i mars 2020 rösta om att lagen ska börja tillåta aborter inom de första tolv veckorna, rapporterar SVT.

Gäller vid undantagsfall

Det kommer i sådana fall gälla de graviditeter där moderns mentala eller fysiska hälsa är i fara, eller om fostret har allvarliga skador. Även vid fall av incest eller våldtäkt skulle lagen applicera, men läkare på ön skulle fortfarande kunna vägra utföra aborter.

Det var efter att högsta domstolen i Storbritannien utredde abortlagarna i Nordirland, som har ett likadant förbud som Gibraltar, som regeringen lade märke till inte stämde överens med Europakonventionen. De skrev därefter ett pressmeddelande till allmänheten:

"Med anledning av en passionerad motsatt moralisk uppfattning i detta ämne, anser regeringen att den här frågan enbart kan avgöras i en folkomröstning".

Stor majoritet

Och att lagen skulle ändras ser ut att vara möjligt efter att Gibraltar Broadcasting Corporation gjorde en opinionsundersökning år 2018. Då svarade en majoritet på 77 procent ja till förslaget, ifall att kvinnans liv svävar i fara eller om hon blivit utsatt för en våldtäkt, skriver SVT.

Är det ett bra förslag?