Onsdag 20 Okt
Stockholm

Centerpartiets konflikt – Annie Lööf beklagar omskärelse-beslutet

Annie-Loof-beklagar-beslutet-om-omskarelse
Annie Lööf beklagar beslutet om omskärelse. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Shutterstock

Under Centerpartiets partistämma röstades det igenom att partiet ska verka för att förbjuda religiös omskärelse av pojkar.​ Ett beslut som gick emot partistyrelsens linje. Nu beklagar partiledaren Annie Lööf beslutet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Under lördagen hade Centerpartiet dag två av sin partistämma. Där beslutade partiet vilken riktning de ska ta i olika samhällsfrågor. En diskussion blev särskilt infekterad – huruvida religiös omskärelse ska förbjudas eller inte. 

Partistyrelsen, som består av Annie Lööf och 18 andra högt uppsatta personer inom Centerpartiet, ställde sig emot förslaget. De blev dock nerröstade av övriga deltagare, något du kan läsa mer om här

Nu går Annie Lööf ut och beklagar situationen. 

Hård kritik från judar och muslimer  

Beslutet att verka för ett förbud av religiös omskärelse av pojkar rörde snabbt upp känslor. Bland kritikerna var Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet.

– Jag är väldigt förvånad och väldigt besviken. Det innebär, om förslaget realiseras, att det blir helt omöjligt att leva både som jude och som muslim i Sverige, sa han till Expressen senare under lördagen. 

Annie Lööf under partistämman. Bildkälla: Tommy Pedersen/TT

Annie Lööf beklagar 

Efter kritikstormen tar nu Annie Lööf ton och beklagar situationen: 

– Partistyrelsen har avslagit motionerna, en enig sådan, under alla mina åtta år som partiledare. Nu valde partistämman mot partiledningens vilja att fatta det här beslutet – jag beklagar det, säger hon till Ekot.

Hon säger även att hon förstår kritiken, och att hon varit i kontakt med Judiska centralrådet. 

– Vi håller religionsfriheten högt. För oss är det viktigt att värna grundlagstiftningen och stå upp för minoriteter i Sverige och deras möjlighet att leva här. Det här är ingenting vi kommer skriva riksdagsmotioner om, säger hon till Ekot.

Läs även: Annie Lööf ryter till efter Trumps hån av Greta: "Vad är det här?"

Kommentera
Kopiera länk
Dela