Lördag 22 Jan
Stockholm

SD vill ha hårdare migration: ”Behöver nettoåtervandring”

SD
Idag presenterade SD sin budgetmotion för 2020. Foto: TT

Sverigedemokraterna vill satsa 30 miljarder på kommunerna. Detta ska finansieras genom bland annat besparingar inom migration. En punkt som Sverigedemokraterna vill införa besparingar inom är restriktiv migrationspolitik, med så kallad nettoåtervandring.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverigedemokraterna presenterade idag sin budgetmotion inför 2020. De vill satsa på landets kommuner genom att tillföra 30 miljarder utöver regeringens anslag i statsbidrag. Satsningarna ska finansieras genom besparingar inom migration och integration.

Oscar Sjöstedt är Sverigedemokraternas ekonomisk politiska talesperson.

– Vi kommer att behöva en synnerligen restriktiv migrationspolitik med nettoåtervandring inom överskådlig framtid, säger Oscar Sjöstedt under SD:s budgetpresentation. 

Saknar skäl att vara i Sverige

Enligt Sverigedemokraterna innebär en nettoåtervandring att många som kommit till Sverige saknar ett skyddsbehov. SD menar att de saknar självklara skäl att vara i Sverige och lever på svenska skattemedel. Då vill Sverigedemokraterna att de ska återvända till sitt hemland.

Vad innebär en synnerligen restriktiv migrationspolitik?

– Vi tycker att det är så enkelt så att om man kommer till Sverige från ett annat land och söker asyl så får man avslag. Vi vill också ha tuffare regelverk. Regeringen har luckrat upp regelverket för anhöriginvandring vad gäller försörjningsansvar för den så kallade anknytningspersonen. Det är helt fel väg att gå, säger Oscar Sjöstedt till Nyheter24.

"det kostar pengar när det finns en stor arbetslöshet bland nyanlända"

Oscar Sjöstedt menar att kostnaderna för försörjningsstödet i många kommuner har ökat drastiskt. Samt att det kostar pengar när det finns en stor arbetslöshet bland nyanlända och utomeuropeiska invandrare. 

Sverigedemokraterna ser att en restriktiv migrationspolitik bör införas inom en överskådlig framtid. Men säger också att det kommer att ta tid att stifta sådana lagar. 

I det långa loppet kommer effekten av budgeten inte att synas förrän 2020, eftersom de räknar med en viss eftersläpning. De räknar inte heller med att kunna göra jättestora besparingar inom migrationsområdet direkt. 

"Kommunerna är i en oerhört ansträngd situation"

Vad anser du var viktigast i er budgetpresentation idag? 

– Det är resurstillskotten till den kommunala välfärden. Kommunerna är i en oerhört ansträngd situation ekonomiskt. De tvingas till skattehöjningar. Den situationen vill vi undvika genom att staten går in och hjälper kommunerna. Då är vi till och med beredda att låta statsskulden minska lite långsammare än vad regeringen föreslår, Oscar Sjöstedt till Nyheter24.

Läs med om budgetmotionerna här: Moderaterna vill göra det svårare att få socialbidrag

Gillar du budgetförslaget?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela