Onsdag 21 Apr
Stockholm

Moderaterna KU-anmäler Löfven efter uttalandet om migrationen

Moderaterna anmäler Stefan Löfven till KU.
Moderaterna KU-anmäler Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery/TT, Fredrik Sandberg/TT

På måndagen kunde Expressen rapportera att Stefan Löfven KU-anmäls av Moderaterna. Detta till följd av statsministerns uttalande om migrationen i förra veckan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i förra veckan som Stefan Löfven (S) startade en öppen konflikt inom regeringen efter ett uttalande om migrationspolitiken.

Statsministern sa i en intervju med Sydsvenskan att Sverige "inte ska ha fler flyktingar", istället menade han att färre ska få komma in i landet framöver. 

MP sa ifrån

Miljöpartiet reagerade på uttalandet eftersom det kunde ha tolkats som regeringens politik, och inte Socialdemokraternas. 

”S har sin politik. Regeringen driver att Sverige ska stå upp för asylrätten och att flyktingpolitik ska vara rättssäker, effektiv och human. Vi vill att alla länder, inklusive Sverige, tar ansvar”, skrev språkröret Isabella LövinTwitter

Moderatledaren Ulf Kristersson uppmärksammade också situationen, och kallade det för "ett politiskt haveri i en av våra absolut viktigaste frågor".

Anmälan

Nu anmäls Stefan Löfven till konstitutionsutskottet (KU) efter uttalandet. 

”Då statsministern uttalar sig i intervjuer så sker det i egenskap av företrädare för regeringen. Han uttalar sig inte som privatperson, inte som debattör och inte heller, om det inte särskilt framgår av sammanhanget, som socialdemokratisk partiordförande”, skriver partiet i anmälan enligt Expressen.

KU har som uppgift att se till att regeringen följer reglerna. 

Läs mer: Löfven till attack mot Åkesson : "Er lösning är socialbidrag"
Läs mer: Åkesson rasar mot Sjöstedt i livesändning – tar en "paus" och går ut ur bild

Kommentera
Kopiera länk
Dela