Stockholm

SD-förening sprider konspirationsteorier om islam: "Ren dynga"

Sverigedemokraterna-Härnösands-Facebooksida-sprider-rasism
Sverigedemokraterna Härnösands Facebooksida sprider rasism. Foto: Sverigedemokraterna/TT, Facebook/Sverigedemokraterna Härnösand

På Sverigedemokraterna Härnösands Facebooksida har ett tiotal inlägg av konspirationsteoretisk karaktär spridits de senaste dagarna. Bland annat har sidansvarig varnat djurägare för att deras hundar och katter kan bli halalkött.


"Greta Thunberg kontrolleras av George Soros" och "Nu är hund- och kattkött godkänd halalmat" – det är två av flera artiklar som Facebooksidan "Sverigedemokraterna Härnösand" har lagt upp de senaste dagarna. 

I kommentarsfältet har många personer hejat på, men partiet menar att de inte står bakom uttalandena. Istället påstår Sverigedemokraternas presschef att en gammal medlem har skrivit inläggen. 

Starka påståenden

Sedan slutet av oktober har inlägg med starka påståenden om både islam, klimatet och Greta Thunberg delats på SD-föreningen Härnösands Facebooksida. 

I många fall har personen som ansvarar för sidan skrivit en caption som förstärker budskapen i de delade artiklarna. 

Bland annat har personen uppmanat hund- och kattägare till att "hålla koll" på sina djur så att de inte blir halalkött. 

Personen har även skrivit "Sanningen om Greta Thunberg" till en artikel som handlar om att klimataktivisten "kontrolleras av George Soros". 

Bildkälla: Facebook/Sverigedemokraterna Härnösand

Sidan dols

I kommentarsfältet till de delade artiklarna har många personer uttryckt sig både islamofobiskt och hatiskt. Bland annat har en man skrivit "Kasta ut skiten" under en artikel som handlar om muslimer.  

Bildkälla: Facebook/Sverigedemokraterna Härnösand

Detta och liknande inlägg har delats på Facebooksidan sedan den 26 oktober. Då skrev admin att hen "skulle ta över som redigerare" för sidan. 

I dagarna som följt har ett tiotal inlägg lagts upp varav majoriteten uttrycker sig islamofobiskt eller konspirationsteoretiskt. 

När Nyheter24 kontaktar Sverigedemokraternas presskontakt för en kommentar försvinner dock Facebooksidan. 

"Ren dynga"

Enligt Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson är det inte en aktiv medlem i partiet som har skrivit inläggen. Han påstår istället att det är en gammal medlem som har "havererat totalt":

– Vad vi kunnat utröna är det en före detta medlem som havererat totalt. Man kan faktiskt inte beskriva dessa publiceringar på annat sätt, förklarar Gustafsson för Nyheter24.

Han fortsätter:

– Vi har städat redigeringsrollerna såväl som att vi håller på att titta igenom sidan längre bakåt i tiden, för att säkerställa att det inte bara är de senaste dagarna där ren dynga publicerats.

Han säger att sidan därför är tillfälligt dold. 

Efterföljer interna rutiner

Gustafsson säger även att partiet har interna rutiner för den här typen av händelser som nu efterföljs. Samtidigt beskriver han hur han inte är "speciellt bekymrad" över att en liknande situation kommer att uppstå igen.

– Detta ska i princip inte kunna ske, är det korta svaret, men alla system kan ibland släppa igenom en individ som det helt enkelt skulle ha stoppat.

Läs även: SD-politiker försökte hindra författare från att prata

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.