SD-politiker försökte stoppa författarsamtal.
SD-politikern försökte stoppa författare. - Foto: Christine Olsson/TT, Pontus Lundahl/TT

SD-politiker försökte hindra författare från att prata

Författaren Moa-Lina Croall är aktuell med boken "I mitt namn – en bok om att vara trans". Något som den lokale SD-politikern Steven Jörsäter inte uppskattade – han försökte nämligen stoppa hennes författarsamtal.


Boken "I mitt namn – en bok om att vara trans", skriven av Moa-Lina Croall, riktar sig främst till ungdomar som är osäkra på sin könsidentitet. 

Den bygger på ett flertal intervjuer med både yngre och äldre transpersoner. Mer kända exempel som skådespelerskan och Guldbagge-vinnaren Saga Becker finns också med i boken. 

I måndags höll hon i ett författarsamtal på Täby bibliotek i Stockholm. Enligt Moa-Lina Croall var salen fullsatt och stämningen mycket god. 

SD-namnets kritik

Men om den lokale SD-politikern Steven Jörsäter hade fått bestämma så hade det inte blivit något författarsamtal. 

I ett mejl som han skickat till bibliotekschefen och kommunledningen uttrycker han sitt missnöje. 

”Att kritisera normerna eller att ifrågasätta den självklara relationen mellan man och kvinna och våra könsidentiteter uppfattar vi som destruktivt. Sådant ska inte Täby kommun medverka till”, skriver han enligt SVT

Han ska också ha uppmanat biblioteket att ställa in mötet. 

"Rädd"

Moa-Lina Croall säger att hon blev "nervös" och "rädd" efter att hon fick reda på SD-politikerns krav. 

– Jag har varit på jättemånga bibliotek och det här har aldrig hänt förut. Men det var också därför jag ställde upp, på grund av att det var ett hot mot biblioteket också och jag ville stödja deras alternativ, säger hon till Expressen. 

Jörsäters svar

När samma tidning sedan når Steven Jörsäter väljer han att fokusera på hur SVT kunnat ta del av de mejl som han skickat.

– Jag har inga ytterligare kommentarer. Det som finns att veta står där i sådana fall. Det här är en del av en intern kommunikation och det är inget offentligt uttalande. Däremot är det naturligtvis något man kan begära ut men det är inte tänkt att vara ett uttalande. Utan det är någon som har fått tag på det här och har gjort en mycket stor sak av något som är mycket litet, säger han till Expressen.

Läs mer: Innan politiken: Här är partiledarnas tidigare jobb

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Polisen i Göteborg rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Två personer bråkar på Nils Erikssonsplatsen. En av dem ska enligt de första uppgifterna bära kniv.", skriver polisen på sin hemsida.