Måndag 6 Dec
Stockholm

SD näst störst – men Socialdemokraterna långt före

Sverigedemokraterna stiger i Novus mätning
Sverigedemokraterna stiger i Novus mätning. Foto: Adam Ihse TT/TT, Robert Nyholm TT/TT

Sverigedemokraterna går som tåget i opinionen och det visar även SVT/Novus nya mätning. Men partiet har ännu en lång väg att gå för att gå om Socialdemokraterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Sverigedemokraterna fortsätter att klättra i mätningarna och slåss om titeln som det största partiet i Sverige. 

Faktum är att Sverigedemokraterna, i en mätning av Aftonbladet förra veckan, faktiskt gick om Socialdemokraterna i opinionen – och kunde på så vis slå sig på bröstet och kalla sig för det största partiet. Här kan du läsa mer om det.

Och i en ny mätning av SVT/Novus ser vi samma trend. Sverigedemokraterna går som tåget – däremot inte som det största partiet.

Jimmie Åkessons parti landar på 21,5 procent, vilket är en ökning med en procentenhet sedan SVT/Novus förra mätning. 

Men trots SD:s framgång är de fortfarande en bra bit från det största partiet, alltså Socialdemokraterna, som i undersökningen stiger med 0,2 procentenheter och landar på 26,0 procent.

Jimmie Åkesson. Bildkälla: Johan Nilsson TT/TT

Moderaterna tappar stort

De stora förlorarna i mätningen är Moderaterna som upplever ett tapp på 1,2 procentenheter till 18,3 procent, något som Ulf Kristersson inte kan vara nöjd med. I och med tappet ökar Sverigedemokraternas försprång som näst största parti ännu mer.

Vänsterpartiet går framåt 

Någon annan som kan vara nöjd med mätningen är Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Han kan stoltsera med att hans parti ökat med 0,9 procentenheter, alltså näst mest av alla i mätningen. 

 

MER: Kommer SD lyckas avsätta Morgan Johansson? Här är snabba svaret


Kommentera
Kopiera länk
Dela