Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Coronautbrottet: har partiledarna hanterat krisen

- 16/03/2020, 10:33 -

ANALYS: Nyheter24:s Karl Anders Lindahl sätter betyg på partiledarna och deras agerande under krisen. Hur har det gått för din favorit?

Sverige är mitt uppe i coronakrisen. Över tusen svenskar har diagnosticerats, och många väljer att jobba hemifrån.

Mitt i krisen vill politikerna så klart visa sina muskler, men hur går det egentligen? Nyheter24:s politiske kommentator Karl Anders Lindahl analyserar partiledarnas agerande under senaste veckan:


Jonas Sjöstedt/Nooshi Dadgostar (Vänsterpartiet)

Både Sjöstedt och blivande partiledaren Nooshi Dadgostar har varit lugna med utspel under krisen. Har kommenterat nya utspel och regeländringar, men ingen av dem har skrikit högt om nya åtgärder.

Betyg: Kyliga

FOTO: Tomas Oneborg/TT

Stefan Löfven (Socialdemokraterna):

Svårt att jämföra i och med att Löfven är statsminister, men har ändå stått stark och lugnt och sansat lyssnat på expertisen i stället för att genomföra drastiska panikåtgärder. 

Ger ett lugnt och tryggt intryck, kommer förmodligen gå segrande ur krisen när det lugnat ner sig. 

Betyg: Tryggt

FOTO: Jessica Gow/TT

Per Bolund/Isabella Lövin (Miljöpartiet):

Sitter också i regering, och har därför också fått gå in i ansvarstagande roll. 

Dock saknar de båda den karisma och pondus som ger verklig utdelning i opinionen. Men krisen lär åtminstone inte skada Miljöpartiet.

Betyg: Kunde varit värre

FOTO: Christine Olsson/TT

Annie Lööf (Centerpartiet):

Är mammaledig och har bara gjort enstaka inlägg på sociala medier om regeringens nya politik. I stället har ekonomiskpolitiske talespersonen Emil Källström mer eller mindre tagit på sig rollen som C:s ansikte utåt. 

Betyg: Knappt mätbart

FOTO:Claudio Bresciani/TT

Nyamko Sabuni (Liberalerna):

Fick inte vara med i Rix Morronzoo på grund av coronarisk, annars har L-ledaren varit ganska osynlig. Ett och annat utspel, men inget som stuckit ut. 

Betyg: Svalt

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

Ebba Busch (Kristdemokraterna):

Har blandat större utspel med uppmaningar att tvätta händerna. Har också kritiserat statsepidemiogen Anders Tegnell för att han reste utomlands under krisen.

Intressant skillnad på olika sociala medier; KD-ledaren är mjuk på Instagram och hård på Twitter. Lär vara en strategi som lönar sig. 

Betyg: Smart

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Ulf Kristersson (Moderaterna): 

Krisen är viktig för Kristersson eftersom han ser sig själv som den sanne oppositionsledaren. Har klarat sig bra, även om det är svårt att riktigt få genomslag mitt i en kris. Moderaterna har dock gått fram som ett parti som vill att staten ska växa under kriser, något kärnväljarna kanske inte riktigt gillar. 

På det stora hela en bra insats. 

Betyg: Bra

FOTO: Ali Lorestani /TT

Jimmie Åkesson (Sverigedemokraterna): 

SD:s första stora nyhetshändelse som näst största parti – och frågan är om någon förutom de trognaste fansen tycker att det gått bra. 

Åkesson har släppt det ena virriga inlägget efter det andra, och genomgående beskedet verkar vara att det är bättre att lita på magkänsla än på experter. 

Om andra länder gör något måste Sverige också göra det, ser ut att vara mantrat för Åkesson, som förmodligen är den som hanterat krisen allra sämst. Mitt under smittan åkte SD-ledaren dessutom utomlands, och klagade sedan över att det inte gjorts mer en vecka tidigare. 

Uppenbart att Åkesson inte är mogen för ansvarsfulla politiska uppgifter. 

Betyg: Katastrof

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

MER OM CORONAKRISEN: 

Beskedet: Sverige stänger inte gränsen

Experten: Därför ska du inte lite på hemtester

Regeringen släpper krispaket på 300 miljarder