Katarina Gustavsson vill stänga Systembolagen under coronakrisen – för att minska våld i hemmet.
Katarina Gustavsson vill stänga Systembolagen under coronakrisen – för att minska våld i hemmet. - Foto: Geir Olsen NTB scanpix/TT, Kristdemokraterna Falun

KD-politikerns förslag under coronakrisen: Stäng samtliga Systembolag

Katarina Gustavsson, gruppledare för Kristdemokraterna i Falun, vill att samtliga Systembolag ska stängas tillfälligt. Med förslaget hoppas hon att risken för våld i hemmet ska minska.


Många har olika åsikter om vad som borde göras för att få ett fungerande samhälle under coronakrisen. Katarina Gustavsson, gruppledare för Kristdemokraterna i Falun – har även hon en take på det hela.

Gustavsson vill att man tillfälligt ska stänga samtliga Systembolag runt om i Sverige. Det föreslog hon i artikel i Dalarnas Tidningar tidigare.

– Jag tycker statsministern borde ta ansvar och jobba mot en sådan här inriktning. Staten måste ta sitt ansvar och något måste helt klart göras, säger Gustavsson i en Intervju med Aftonbladet.

Katarina Gustavsson (KD) vill stänga systembolaget tillfälligt. Bildkälla: Henrik Montgomery TT/TT

"Hoppas att det kan minska våldet mot kvinnor och barn"

Anledningen till varför Gustavsson vill att man tillfälligt ska stänga Systembolagen under den rådande krisen, är att risken för våld i hemmet ökat.

– Nu i coronatider är folk mycket mer hemma och det är svårt att veta vad som händer innanför hemmets väggar. Genom att minska tillgängligheten på alkohol tror jag att vi också kan minska våldet mot kvinnor och barn, säger Gustavsson till Aftonbladet.

Gustavsson förstår att många tycker att frågan är kontroversiell – men hon menar att förslaget är värt det trots motreaktioner från andra.

– Jag vet att frågan är jättekontroversiell och nästan tabu att prata om. Men jag är beredd att stå upp mot våldet. Kan jag göra något så gör jag det, även om det blir motreaktioner, säger Gustavsson till Aftonbladet och fortsätter:

– Vi måste vara modiga. Räddar man ett barn så räddar man ett liv, och räddar man en familj så räddar man ett samhälle.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.